Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Enklere avlingsskadeerstatning på grunn av tørken

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 11.07.2018 10:13:21
Tørt jorde

​Landbruks- og matdepartementet lemper på flere bestemmelser for å hjelpe bønder som får avlingsskade og risikerer fôrknipe på grunn av tørken.

Foto: Monica Kilde, Trysil kommune

​Situasjonen med fôrmangel som vi nå er oppe i, er så spesiell at Landbruks- og matdepartementet griper inn.

​Det gjør de ved å presisere hvordan regelverket for avlingsskadeerstatning og arealtilskudd skal praktiseres i år, og ved å innføre tollfrihet for høy under varenummer 12.14.9091 og for hel halm under varenummer 12.13.0001 fra 13. juli 2018 til og med 30. september 2018. En forlengelse av perioden vil bli vurdert.

Ikke krav om kontroll

Videre slår departementet fast at alle som i søknaden kan dokumentere klimabetinget svikt i avlingene, utover 30 % av gjennomsnittet, har krav på erstatning. I områder som er rammet av tørke, regnes det som god nok dokumentasjon i seg selv. Kommunene behøver ikke å kontrollere arealene for at foretakene skal være berettiget erstatning.

Forskudd på erstatning

I år vil det komme svært mange søknader om erstatning for avlingsskader. Landbruksdirektoratet ber fylkesmenn og kommuner om å prioritere disse, så erstatningene kan bli utbetalt raskt. Og av hensyn til de som kan få en vanskelig likviditet, minner Landbruksdirektoratet på at det etter søknad kan gis et forskudd på inntil 50 prosent av antatt erstatning.

Korn som grovfôr

For å avhjelpe underskuddet av grovfôr og forebygge unødig slakting, kan det være aktuelt for noen kornprodusenter med tørkeskadd areal å ensilere deler av kornavlinga nå framfor å treske gulmodent korn. Landbruks- og matdepartementet har derfor besluttet at disse kan søke om og få innvilget arealtilskudd til korn, uavhengig av om kornavlingen er tørkeskadet eller ikke.

For flere detaljer - se Landbruksdirektoratets sider.

Sist oppdatert: 01.10.2018 00:54:20