Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Kari Lise Hagens siste dag på jobben

Kari Lise Hagen med skiltet til Kari Lises knøttebibliotek

​Som takk for innsatsen fra de ansatte på kulturavdelingen fikk Kari Lise Hagen et skilt med påskriften Kari Lises knøttebibliotek. Hun håper den nye biblioteksjefen, Tone Odden, vil henge det opp på Knøttebiblioteket på Prestgardsjordet.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

En æra er over. Etter 40 år og tre måneder har Kari Lise Hagen i dag sin siste arbeidsdag som biblioteksjef i Trysil​ kommune.

​I 1975 fikk Terje Hagen jobb som kommuneingeniør i Trysil. Kona Kari Lise trengte også jobb. Til alt hell var det en ledig stilling til i kommunen - som biblioteksjef. 1. september 1975 startet Kari Lise på biblioteket som da lå i søndre del i rådhusets første etasje.

Gode kolleger

Med seg som kollega hadde hun den tidligere biblioteksjefen Magnar Grønoset som hun raskt fikk ei god tone med. Og det har hun hatt med alle som har vært ansatt på biblioteket i disse åra. De er ikke mange: Aslaug Holt, Else Kolåsæter, Marianne Granberg, Anne M. Sandbakk og Anne Karine Sørhus er de eneste som har hatt fast ansettelse der i tillegg til Kari Lise.

- Vi har hatt det så utrolig morosamt i lag, sier Kari Lise.

Sjefene

Hun har ikke hatt mange sjefer heller siden biblioteket ble lagt under kulturkontoret i 1976 da Sven H. Moen var kulturkonsulent. Siden ble det kultursjefer: Sverre Møller, Roar Vingelsgaard, Anne Norderhaug Sætre og hennes årsvikar Johannes Nome. Trivelige folk alle i hop. Under Sverre Møllers tid hadde Marianne Granberg sin siste dag på biblioteket. Da sørget kollegene for at hun ble gift. Sverre Møller var prest, så den siden av saken var grei. Verken brud eller brudgom var informert, men de holder fortsatt i lag, så Kari Lise er fornøyd med det trekket.

Øverste hylle

Tross all moro med kollegene har det aller artigste vært å treffe alle kulturpersonlighetene som har deltatt på bibliotekets arrangementer.

- Vi har valgt på øverste hylle og virkelig boltret oss, særlig de siste åra da vi har fått penger fra både staten og fylket fordi de vi var tidlig ute og søkte da vi så at bibliotekloven ville endre bibliotekenes innhold og formål, sier Kari Lise.

Spesielle møter

Noen møter husker hun enda bedre enn andre som da Kjell Aukrust, Halldis Moren Vesaas og Ivar Simastuen fikk omvisning på biblioteket i forbindelse med Dagfinn Grønosets 80-års dag.

- Jeg startet omvisningen, men Kjell Aukrust tok raskt over og stjal hele showet, minnes hun.

Gryterettrest

Ved kjøkkenbordet på biblioteket som ble tatt i bruk i 1986, har mange forfattere hatt trivelige stunder.

- Etter et arrangement satt Knut Faldbakken, Karin Sveen, Anne Sandbakk og jeg her og spiste oppvarmet gryterett som hadde blitt til overs etter møte i kulturutvalget. Det var trivelig, sier hun.

Erik Bye

Og sjølve høvdingen, Erik Bye, gjorde sterkt inntrykk da han var her for å ta imot historiens første Skjæraasenprisen. Det var på de første Skjæraasendagene i 2000.

- Han ringte meg etterpå og beklaget at han ikke hadde fått pratet mer med meg. Tenk det, sier hun.

Nyqvist og Nærum

Arild Nyqvist var to ganger i Trysil - en veldig festlig mann, synes Kari Lise. Geir Lundestad får karakteristikken svært hyggelig, mens Knut Nærum er en beskjeden, ung mann også i dag.

Overnattingsgjester

Ikke alle forfattere ønsket å bo på hotell når de skulle overnatte i Trysil. Da åpnet Kari Lise kjellerstua si for dem og serverte frokost dagen etter. En av dem som nøt godt av det, var Trygve Bratteli.

Priser

Kari Lise Hagen har stått i bresjen for at Trysil folkebibliotek skal være et levende kulturhus med god service. For det har hun og kollegene fått velfortjent oppmerksomhet. De har fått Sparebankens servicepris og var det første biblioteket i Hedmarks om fikk Hedmark bibliotekforenings pris. Kari Lise fikk den også personlig for sin innsats. Og før jul takket sentrumsforeningen i Trysil henne for innsatsen ved å utrope henne til årets ildsjel i Trysil.

Utadvendt

Biblioteket har blitt mer utadvendt på disse 40 åra. Tidene forandrer seg, sier Kari Lise, men det er ikke hele forklaringa. Uten hennes brennende ønske om og iherdige innsats for å gjøre biblioteket til bygdas kulturhjerte ville det ha skjedd langt mindre der. Hun har sørget for liv og røre og tilbud der for små og store, unge og gamle. Da snakker vi ikke bare om haugevis av forfatterkvelder og konserter, men om adventsstunder, utstillinger, kurs i sosiale medier, datakurs for seniorer og mye mer.

1 million bøker

Siden Kari Lise Hagen begynte på Trysil folkebibliotek, har tryslinger og turister lånt over 1 million bøker der. For å spre leseglede til enda flere sørget hun for at Trysil fikk verdens første knøttebibliotek for et par år siden. Nå er hun innforstått med at hennes tid på biblioteket er over. Og det føles greit, men om de skulle trenge en vikar der i blant, ja, da stiller hun gjerne opp.

Vinterjobb

Kari Lise Hagen fylte 67 år 1. mai. Men hun har ikke lyst til å gi seg i arbeidslivet ennå. Så fram til påske skal hun sitte i turistinformasjonen på Trysilsenteret annenhver torsdag kveld, fredag og lørdag, en stilling hun deler med en 17-åring.

- Jeg kan mye om Trysil og Trysilkulturen. Jeg er vant til å prate med folk. Jeg skal lære meg det jeg trenger å vite om Trysilfjellet og resten av reiselivet. Jeg gleder meg! sier hun.

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 11.02.2016 12:33:41