Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Valggruppelederens valgdagsturne 2017

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 11.09.2017 17:50:00
Bjørn Myhre, Øivind Storbæk, Toril K. Rønningen og Trond Grønland

​Leder av valggruppa i Trysil kommune Bjørn Myhre ble godt mottatt i alle stemmelokalene han besøkte på valgdagen, for eksempel av Øivind Storbæk, Toril K. Rønningen og Trond Grønland på Østby.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Bjørn Myhre har vært på sin tradisjonelle valgdagsturné til utvalgte stemmelokaler for å se at alt foregår etter boka.

​Turen i år gikk til Jordet, Slettås, Søre Osen, Plassen, Østby og Innbygda. Etter turen kan Bjørn, som leder valggruppa i Trysil kommune i sitt sjette valg, konstatere at alt foregikk i betryggende former.

Tilrettelagt

Han tar en runde hver valgdag for å hilse på noen av de 61 tryslingene som heldigvis og takk og lov bruker valgdagen ved manntall og urner og sørger for at alt er på stell inne i stemmeavlukkene.

- Jeg ser for eksempel etter at valglokalet er universelt utformet, at det er tilrettelagt for blinde og svaksynte, at urnen er forseglet og at hemmelig valg etterleves, sier valggruppelederen.

I orden

Ingen av stedene han besøkte i år, hadde forsømt seg. Men Bjørn hadde noen tips til enkle forbedringer. For eksempel var ikke stemmestyret på Slettås helt fornøyde med det nye stemmeavlukket og måten stemmesedlene ble presentert på. Bjørn var enig. Sammen fikk de gjort det litt bedre, men det spørs om det ikke blir en annen løsning til neste valg.

Gode tips

Bjørn informerte også om viktigheten av at velgerne fikk god informasjon om og gjerne demonstrert hvordan stemmesedlene skulle brettes før de leverte dem til stempling. Og han kom med gode råd om hvordan stemmesedlene som var lagt ut på benker og frysere, kunne gjøres mer tilgjengelige for rullestolbrukere. 

Stemmeavlukker

Stemmeavlukkene rundt om i de 14 grendene vi har valglokaler i, varierer veldig i størrelse og utforming. I Jordet fungerer dørene inn til salen som skjerm for innsyn. Stemmesedlene ligger på bord bak dørene. På Slettås har de nytt, moderne stemmeavlukke. Det har de i Søre Osen også, men der bruker de kjøkkenet i tillegg. I Plassen har de to moderne stemmeavlukker med en litt annen utforming - i Innbygda har de fem. På Østby bruker de kjøkkenet.

Gamle urner

I Plassen og på Østby syntes de det var ekstra stas med de gamle stemmeurnene de har. Den i Plassen stammer fra Galåsen og er fra 1903. Den på Østby kjente ikke Oddvin Charles Haugen alderen på, men gammel er den.

Godt mottatt

Overalt ble valggruppelederen godt mottatt. Det vanket kaffe i Søre Osen, kaffe med kake i Plassen og kaffe med snipp på Østby - og da var han vel forsynt. Alle stemmestyremedlemmene virket trygge i jobben de var satt til, både de som var ferske i gamet og selvsagt de gamle traverne. Alle var i veldig godt humør, og det var velgerne vi møtte også. Det var jevn trafikk av velgere i alle stemmelokalene, så da håper vi valgdeltakelsen i år blir bedre enn på lenge!

 Bildeglimt fra valggruppelederens valgdagsturné

Stemmelokalet i Jordet (1)Stemmelokalet i Jordet (2)Stemmelokalet i Jordet (3)Stemmelokalet på Slettås (1)Stemmelokalet på Slettås (2)Stemmelokalet på Slettås (5)Stemmelokalet i Søre Osen (1)Stemmelokalet i Søre Osen (4)Stemmelokalet i Søre Osen (6)Stemmelokalet i Søre Osen (7)Stemmelokalet i Plassen (2)Stemmelokalet i Plassen (8)Stemmelokalet i Plassen (9)Stemmelokalet i Plassen (11)Stemmelokalet i Plassen (15)Stemmelokalet på Østby (1)Stemmelokalet på Østby (2)Stemmelokalet på Østby (5)Stemmelokalet på Østby (6)Anne Kari Vik viser korrekt bretting av stemmeseddel til valgleder Bjørn MyhreStemmelokalet i Bygda (7)Stemmelokalet i Bygda (10)Stemmelokalet i Bygda (11)

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 11.09.2017 17:52:05