Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Trysil kommunestyre raser mot ulvevedtak

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 20.12.2016 17:59:42
Ulvepar i vinterlandskap

​Trysil kommunestyre ber klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) gå av etter at han i dag sa nei til ulvejakt innenfor rovdyrsonen.

​- Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet har konkludert med at det ikke er hjemmel for felling av de fire aktuelle ulverevirene i Hedmark, sa klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) til NTB tirsdag 20. desember.

Tverrpolitisk

Trysil kommunestyre, der det sitter representanter fra begge regjeringspartiene, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialitisk Venstreparti, reagerer samstemmig og skarpt på Helgesens vedtak og vedtok på sitt julemøte samme dag en uttalelse der de uttrykker mistillit til statsråden og ber han gå av.

Sterk reaksjon

- Trysil kommunestyre er i dag blitt gjort kjent med Klima- og miljøverndepartementets vedtak om ulvejakt innenfor rovdyrsonen. Som kommunestyre reagerer vi sterkt på vedtaket som er fattet. Vedtaket oppleves som et hån mot det utmarka som ressurs representerer, en trussel mot bosetting og forringet livskvalitet for de som allerede bor i vår kommune, heter det i uttalelsen.

Neglisjerer Stortinget

Videre sier kommunestyret:

- Stortinget har med sine tidligere vedtak i saken satt klare grenser for hvor store stammer vi skal ta ansvar for i Norge. Med sitt vedtak i dag neglisjerer statsråd Helgesen vårt høyeste valgte demokratiske organ. Dette kan vi som kommunestyre overhode ikke akseptere. Vi forventer derfor en snarlig reaksjon og signal fra Stortinget, alternativt landets statsminister om at saken bes returnert Stortinget for ny behandling.

Mistillit

- I tillegg ønsker Trysil kommunestyre å signalisere mistillit til statsråden og be om at han snarlig trer tilbake fra sitt verv. Det kan ikke aksepteres i vårt demokrati at enkeltpersoner kan overstyre rettmessige fattede vedtak, heter det.

Ikke dyr igjen på utmarksbeite 

Trysil kommunestyre avslutter uttalelsen slik:

- I departementets vedtak framgår at det er foretatt en juridisk vurdering knyttet til våre internasjonale forpliktelser i forvaltningen av våre store rovdyr. Det anføres at skadeomfanget i rovdyrutsatte områder er for lite til at jakt kan iverksettes. Trysil kommunestyre vil i den sammenheng påpeke på at det ikke finnes dyr på utmarksbeite lenger og således heller ingen stor skade med unntak av det vi har opplevd innenfor det etablerte rovdyrhindrende gjerde. Vi opplever derfor at vedtak om ikke å iverksette jakt er basert på feil vurderinger.

Sist oppdatert: 10.05.2017 12:58:39