Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Kommunestyrets fineste dag

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 01.09.2020 17:43:50
Arild Berget orienterte om markberedning og skogplanting

​Driftssjef Arild Berget i Trysil Kommuneskoger viste kommunestyret at sporene etter markberedning nesten er borte etter sju år, og hvor mye granplantene har vokst på seks år 640 meter over havet.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​1. september 2020 er den fineste dagen Trysil kommunestyre 2019-2023 har hatt sammen - så langt.

​Det skyldes først og fremst dyktige, engasjerte og framoverlente bedriftsledere - bedriftsledere som var tydelig stolte av bedriftene sine, og det med god grunn - og ikke minst dedikerte og svært kompetente ansatte. Kommunestyret har hatt eierskaps- og skogdag.

Uvanlig møte

Dagen begynte med ordinært kommunestyremøte. Eller ordinært og ordinært - det ble holdt utendørs foran kulturhuset og tok fem minutter. Da hadde de enstemmig vedtatt å slippe til tømmervogntog med inntil 74 tonn på kommunale veger og endre ordlyden i vedtaket om alkoholpolitiske retningslinjer.

Fjernvarmen

Så tok de fatt på eierskaps- og skogdagen. Første stopp var Trysil Fjernvarme som kommunen gjennom kommuneskogen eier 35 % av.  Daglig leder Erik Lund orienterte om bedriften og tok kommunestyret med på en liten vandring forbi fyrkjelen som er i drift nå, fyrkjelen som settes i drift når været blir kaldere og flishaugene som brukes som råstoff i produksjonen. Bedriften med fire fast ansatte, er Norges eldste biobaserte fjernvarmeanlegg og leverer cirka 46 GWh i året. 

Tepas

Neste stopp var den nye industrihallen til Tepas som Trysil kommune eier 37 % av. Daglig leder Kjetil Svingen fortalte bedriftens historie fra den ble stiftet i 1971 og fram til i dag. Den omsatte i 2019 for 110 millioner kroner. Tepas Personal er morselskapet med daglig leder som eneste ansatt. Og dette er datterselskapene;

  • Trysil Vask og Rens vasker 900 tonn tekstiler i året, har 30 ansatte og omsetter for 14-15 millioner kroner. Den har to datterselskaper; Fjälltvätt og Torys Vaskeri og Renseri i Elverum. Sistnevnte har tre ansatte og omsetter for 3,5 millioner kroner.
  • Tepas Industrier bearbeider tynnplater for idé til ferdigprodukt, omsetter for drøyt 50 millioner og har cirka 45 ansatte.
  • Tepas Kompetanse med åtte ansatte og avdelingskontor i Elverum jobber for å få folk tilbake i jobb, som er samfunnsoppdraget som ligger i bunn i selskapet. De har en måloppnåelse på 52 %.
  • Østlandske Lettmetall i Elverum ble kjøpt høsten 2018. De driver med støping av aluminium og maskinering i en produksjonshall på 6 500 m2. Målet er et nullresultat i år.
  • Trysil Snow System lager blant annet løypeutstyr til snøskuter, har en ansatt og omsetter for 1,5 millioner kroner. Nyeste produkt er en vaskeanordning for sykler.

Svingen viste imponerte politikere rundt i den nye produksjonshallen til Trysil Industrier som koster 48-49 millioner kroner og på det nærmeste er ferdig. Politikerne fikk se hele produksjonslinja; stansing, sveising, lakkering, montering og pakking.

Skogdag i Flendalen

Trysil Kommuneskoger KF inviterte til skogdag i Flendalen. Hele administrasjonen og styret deltok.
Skogsjef Even Ifarness fortalte litt fra oppstarten i 1891 og fram til i dag da Trysil kommuneskoger har et bruttoareal på 640 000 dekar hvorav 374 000 dekar produktiv skog og 122 000 dekar myr. Kommuneskogen er medeier i 32 mil skogsbilveg og snaut 20 bruer. Kommuneskogen har tre ansatte i administrasjonen, tre i sluttavvirkningslaget, to i tynningslaget og tre sesongarbeidere.

Kommunestyret fikk grundig innføring i den nye strategien for de fire forretningsområdene skogproduksjon, skogsdrift, eiendom og utmark.

Driftssjef Ola Stensby orienterte om markberedning som kommuneskogen utfører på 3 000 mål i året. Trysil er best i landet på markberedning.

Driftssjef Arild Berget orienterte om skogplanting, og de tre fra administrasjonen veiledet hele kommunestyret slik at de fikk plantet minst to graner hver.

Arild viste også fram et felt som ble markberedt for sju år siden og plantet for seks år siden. Målet er at boniteten skal gå fra 8 som var da de avvirket der, til 11.

Trysil Kommuneskoger har et tynningsbehov på 100 000 kubikkmeter og fant det lønnsomt å investere 6 millioner kroner i egen hogstmaskin og lastbærer til formålet. Kommunestyret fikk se maskinførerne Lars Örnblom og Helge Øivang i aksjon.

Summa summarum: En strålende dag i fantastisk høstvær, og en svært nyttig dag for bedriftseierne i Trysil kommunestyre.

 Bildeglimt fra dagen

Kommunestyremøtet settes utenfor kulturhuset. Varaordfører Stine Akre, ordfører Erik Sletten og rådmann Jan SævigKommunestyret foran kulturhusetDaglig leder på Trysil Fjernvarme Erik LundBedriftsbesøk på Trysil FjernvarmeBedriftsbesøk på Trysil FjernvarmeForan barkhaugene på Trysil FjernvarmeVed barkhaug på Trysil FjernvarmeErik LundErik Lund orienterer ved barkhaugeneDaglig leder Kjetil Svingen orienterer i råvarelageret til Tepas IndustrierI produksjonshallen på TepasI stansing-området på TepasPer Bjørkli viser ett ledd i prosessenKjetil Svingen forteller om produksjonenInteresserte tilhørere følger medKjetil Svingen forteller om avanserte maskinerSkogsjef Even Ifarness og daglig leder Kjetil SvingenPolitikerne ble imponert på TepasSveising på TepasPlater sprøytesGrønnfarge påføresPer Gunnar Stensvaag får nærmere forklaring på sprøyteprosessenSkogstyremedlemmer og politikere i FlendalenOla Stensby, Even Ifarness og Arild BergetRast foran markberedt skogStyreleder Børre Rogstadkjærnet, ordfører Erik Sletten og skogsjef Even IfarnessEinar Hyllvang spiser elghakkTilhørere i skogenDriftssjef Ola Stensby orienterer om markberedningLinn Rundfloen, Thomas Pedersen, Oddmund Myhr og Anders Nyhuus foran markberedt skogOla Stensby orientererDriftssjef Arild Berget demonstrerer skogplanting for varaordfører Stine AkreStine Akre planter skogTorgrim Storvik planter skogKirsten Winge planter skogThomas Pedersen planter skogLinn Rundfloen planter skogFrank W. Lie Bråten planter skogEven Eriksen planter skogOle André Storsnes planter skogArild Berget planter skogErik Sletten planter skog under oppsyn av styremedlem Trygve Øvergård og skogsjefenEven Ifarness i seks år gammelt plantefeltAnders Nyhuus og Arild BergetArild Berget orienterer om markberedning og skogplantingLydhøre publikummereOrdfører, styreleder, rådmann, skogsjef og Anders NyhuusLastbærer på tynningshogstSkogsjefen orienterer om kommuneskogens tynningssatsingLars Örnblom, Helge Øivang, Arild Berget og Even Ifarness60-åringene Helge Øivang og Arild Berget har jobbet i kommuneskogen i cirka 40 årEven IfarnessKommunestyret lot seg imponere på eierskaps- og skogdagenStyreleder og ordførerHogstmaskin på tynningshogstHogstmaskin på tynningshogstOrdføreren fikk være med på hogstenBørre Rogstadkjærnet, Einar Hyllvang og Ola StensbyHele gjengen som deltok på skogdagen
Sist oppdatert: 03.09.2020 11:53:21