Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Trysil formannskap tar opp ulvesaken med ministeren

Mann i svart dress, rødt slips og hvit skjorte bak skrivebord

​Justisminister Anders Anundsen.

Foto: Thomas Haugersveen, Statsministerens kontor

 

​Trysil formannskap reagerer på politiets og påtalemyndighetens håndtering av ulvesaken i Trysil i et åpent brev til justisminister Anders Anundsen.

​Ulvesaken startet med at 12 personer fra Trysil, Engerdal, Elverum og Stor-Elvdal etter lang tids overvåkning ble pågrepet og mistenkt for ulovlig ulvejakt. Senere er saken henlagt for de fem tryslingene og stor-elvdølen.

- Etter å ha fulgt denne saken mener vi det er grunn til å stille spørsmål både ved de vurderinger som er gjort, og de metoder som er brukt, skriver formannskapet i brevet til ministeren. 

Svært belastende

- Når folk som til daglig oppfattes som lovlydige, opplever at politiet møter mannsterke opp, trenger inn  og gjennomsøker hus, forhører folk, beslaglegger våpen og setter noen på glattcelle, vil det naturlig oppleves som svært belastende for familie og pårørende. Når etterforskningen i tillegg tar lang tid, og medieoppmerksomheten er stor, er det lett å forstå at enkelte reagerer sterkt. Det blir underlig å lese at dette er gjennomført for å skremme jegerne, skriver formannskapet

Bør beklage

Formannskapet påpeker at for de fem tryslingene er saken henlagt på grunn av bevisets stilling, noe som i seg selv er en kjennelse som kan være belastende å leve med. Mange oppfatter seg fortsatt som mistenkt, ikke frikjent.

- Trysil formannskap mener at det ville oppfattes positivt dersom påtalemyndighetene i det minste kunne beklage den overlast enkelte har opplevd i denne saken. Vi har registrert at noen tar til orde for at det er nødvendig med en gransking av hvordan denne saken har blitt håndtert. Vi regner med at det blir avklart i forbindelse med domstolenes behandling av saken, skriver politikerne.

Mangler forståelse

- Ingen av formannskapets medlemmer støtter ulovlig jakt eller ulovlig oppbevaring av våpen. Vi forstår at politiet til tider står overfor vanskelige oppgaver.  Generelt har vi både respekt og forståelse for det samfunnsnyttige arbeidet de gjør. Men dersom en skal beholde oppslutning om og respekt for lover og regler, må både lovene i seg selv, og forvaltningens håndtering av dem, oppfattes som forståelig og rimelig. Dette mangler det beklageligvis en del på i denne saken.

Nærmere prat?

Justisministeren inviteres til å kontakte ordføreren dersom han vil ha en nærmere prat om problemstillingene Trysil formannskap tar opp. Du finner hele brevet til høyre.

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:25:07