Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Regionrådet ber om ulvejakt nå

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 24.02.2017 09:19:28
Tre ulver i vinterlandskap

​Toppolitikerne i Trysil, Elverum, Engerdal, Åmot, Stor-Elvdal og Våler kommuner samt Hedmark fylkeskommunene ber statsråd Vidar Helgesen gi klarsignal for ulvejakt i henhold til Stortingets vedtak nå.

​Regionrådet for Sør-Østerdal mener at naturmangfoldloven ikke behøver å endres for å ta ut ulv og ber om at ulvejakta settes i gang nå.

Klima- og miljødepartementet foreslår å endre naturmangfoldloven slik at flere ulver kan felles uten at det foreligger fare for skade på beitedyr. Høringsfristen er 27. februar kl 00.00. Les mer på lenken til høyre.

Uttalelsen

Regionrådet for Sør-Østerdal mener at lovteksten allerede i dag åpner for at man kan felle så mange ulv som rovviltnemnda vedtok. I sitt møte 23. februar 2017 vedtok regionrådet å sende denne uttalelsen til Klima- og miljødepartementet ved statråd Vidar Helgesen:

Naturmangfoldloven slik den er i dag, ivaretar menneskers livskvalitet og næringsvirksomhet like mye som den vektlegger skadepotensialet innenfor ulvesona. Statsråd Helgesen lovet en forenkling av uttak når ulven ble for nærgående. Etter fem hundeangrep på en uke erfarer vi at dette ikke blir fulgt opp.

Rovdatas tall viser at det i 2016 var 92 ulver. Med 9-11 kull som får 4-6 valper i 2016 og 2017 fører dette til en bestand på over 200 ulver høsten 2017. Det er 2-3 ganger over Stortingets bestandsmål. Dette får store konsekvenser for kommuner både i og utenfor ulvesonen.

Vi mener det er juridisk handlingsrom innenfor dagens lovverk til å åpne for den planlagte lisensjakta i tråd med Stortingets vedtak nå i vinter. SNO kan gjennomføre uttaket med bruk av helikopter, scooter og peileutstyr i løpet av kort tid.

Regionrådet for Sør-Østerdal ber om at Stortingets vedtak om bestandsmål av ulv, og rovviltnemnda i Hedmarks vedtak om uttak av ulv 2017 må opprettholdes.

Regionrådet for Sør-Østerdal ber derfor regjeringen umiddelbart iverksette uttak av ulv i henhold til Stortingets vedtak.

Sist oppdatert: 24.02.2017 12:47:34