Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

77 tiltak på rådmannens salderingsliste 2020

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 22.11.2019 14:09:03
Jan Sævig

​Rådmannens forslag til budsjett 2020 er ingen lystig lesning i Trysil heller.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Rådmannen peker på 77 tiltak som vil bedre kommuneøkonomien i Trysil med 54,4 millioner kroner i 2020.

​Om politikerne skulle vedta samtlige tiltak, vil overskuddet likevel ikke bli på mer enn 6 millioner kroner - og det er ganske langt unna kravene som stilles til sunn kommuneøkonomi.

Dramatisk

Det er et dramatisk budsjett, sier rådmann Jan Sævig og medgir at man i etterpåklokskapens ånd burde kuttet mer de siste par årene.

- Men det ville ikke endret stort. Vi ville likevel vært der vi er i dag med hensyn til grep som må tas, vi hadde bare spredd dem over flere år, sier han. Og så understreker han at Trysil langt fra har det verst.

- Alle kommuner på Innlandet sliter, og flere må ta enda tyngre tak enn Trysil, sier han.

Minus 48,4 millioner

Om politikerne ikke tar noe grep, men lar alt fortsette som nå, vil Trysil kommune gå med 48,4 millioner kroner i minus i 2020. Det vil naturligvis ikke skje. De vil neppe vedta alle kuttforslagene fra rådmannen heller. Kanskje finner de andre steder å kutte, eller måter å få mer inntekter på. Og kanskje reduserer de bufferen rådmannen har lagt opp til på 6 millioner kroner. Vi får se, først i formannskapet 3. desember og til slutt i kommunestyret 17. desember.

Tiltakslista

Rådmannens omfangsrike tiltaksliste berører alle sektorer og områder i kommunen, og vil om den blir vedtatt, medføre dyrere tjenester for noen, og bortfall av eller reduserte tjenester for andre. Mange vil merke det. Ansatte også; mange stillinger forsvinner, de fleste ved naturlig avgang, men det er slett ikke sikkert at man kommer utenom oppsigelser, ifølge rådmannen.

77 tiltak for 54,4 millioner kroner altså. Du ser hvilke i dokumentet Rådmannens prioriterte salderingsliste 2020 under Mer informasjon. Under tabellen der tiltakene er listet opp, kan du lese flere detaljer om hva kuttet/prisøkningen innebærer. Hele budsjettforslaget hans ligger også der.

Sist oppdatert: 25.11.2019 14:46:28