Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Optimistisk til nye koronatiltak

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 05.02.2021 16:15:58
Erik Sletten

​Ordfører Erik Sletten håper Trysil blir lyttet til igjen slik at kommuner med høy arbeidsledighet kan få mer penger for å gi akutt hjelp til lokale bedrifter som sliter.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Ordfører Erik Sletten er optimistisk på Trysils vegne når Stortinget skal vedta nye koronapakker 18. februar.

​- Vi opplever at vi blir lyttet til og at innspillene våre tas på alvor, så jeg har store forventninger til tiltakspakkene som kommer 18. februar, sier han.

Nytt brev

Han og varaordfører Stine Akre sendte i går et nytt brev til Finansdepartementet, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Finansdepartementet og stortingsrepresentantene fra gamle Hedmark fylke. Der legger de særlig vekt på at kommuner med arbeidsledighet over landsgjennomsnittet må få mer penger å bruke lokalt. Arbeidsledigheten i Trysil er nå på 11,4 %.

Foreslår 1 milliard

Regjeringen har foreslått å gi 1 milliard kroner til kommunene for å kompensere lokale virksomheter som er særlig hardt rammet av smitteverntiltakene. Midlene kan også brukes som en ventilordning for bedrifter som faller helt eller delvis utenfor den generelle kompensasjonsordningen, heter det.

Enig med regjeringen

- Vi deler regjeringens betraktninger om at det er riktig at kommunene kjenner det lokale næringslivet sitt bedre enn sentrale myndigheter. Vi har gjennom tidligere tildelinger som overføringer til ekstraordinære kommunale næringsfond og midler til kommuner med arbeidsledighet over landsgjennomsnittet vist at vi kan foreta målrettede tildelinger til bedrifter for å avhjelpe de økonomiske konsekvensene av dovid-19, skriver Trysils ordfører og varaordfører.

Del ordningen i to

Men de vil at ordningen skal deles i to; med en pott til kommuner med høyere ledighet enn landsgjennomsnittet og en pott til kommuner som har innført smitteverktiltak på nivå fem som innebærer at det meste er stengt ned. Og da vil de ha 1 milliard til kommuner med høy arbeidsledighet alene.

Må mangedobles

- Før jul var tilskuddet til kommunene med særlig høy arbeidsledighet 250 millioner kroner. Trysil fikk 750 000 kroner. Vi er svært takknemlige for tildelingen, og for de 21 bedriftene som fikk 35 700 kroner hver, har tilskuddet hjulpet godt. Dersom ordningen skal kunne virke gjennom hele vintersesongen i Trysil, burde tilskuddet bare til vår kommune vært mangedoblet. I tillegg er likviditetskrisen hos de minste aktørene akutt, og vi burde både hatt akutte midler samt mer langsiktige utviklingsmidler for å kunne gjøre oss klar til å møte den nye virkeligheten etter covid-19, skriver de.

Flere bransjer

Med stor nok pott vil kommunen raskt og effektivt kunne hjelpe bedrifter som i dag står i en svært utfordrende situasjon, mener de.

- Hittil har de ekstra ordinære midlene i all hovedsak blitt brukt til serverings- og aktivitetsbedrifter. En ny ordning vil kunne gi oss muligheten til å gi støtten bredere, og særlig vurdere bedrifter som ellers har falt utenom den ordinære kompensasjonsordningen, skriver de.

Les hele brevet her.

 

Sist oppdatert: 05.02.2021 16:34:47