Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Nei til avliving av Slettåsflokken

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 27.03.2017 11:15:48
Ulveflokk i skog

​Miljødirektoratet har forståelse for at lokalbefolkningen synes det er utrygt og ubehagelig å ha ulv nær husene sine, men Slettåsflokkkens atferd er ikke unormal og følgelig ingen grunn til å gi fellingstillatelse.

Illustrasjonsfoto

​Miljødirektoratet har avslått Trysil kommunes søknad om fellingstillatelse på hele Slettåsflokken.

​- På bakgrunn av tilgjengelig informasjon vurderer Miljødirektoratet at det ikke er grunnlag for å konkludere med at ulvene i Slettåsreviret utviser unormal atferd eller lite skyhet i en grad som medfør konkret risiko for personskade eller utgjør en reell trussel for mennesker. Miljødirektoratet vurderer dermed at det på dette tidspunkt ikke er grunnlag for å konkludere med at ulvenes atferd tilsier at felling vil være et nødvendig tiltak, heter det i det omfattende avslaget.

Når ikke fram

Ordfører i Trysil, Sps Erik Sletten, er oppgitt og vurderer både å anke avslaget inn for departmentet og å få Miljødirektoratet til Trysil for en bedre dialog. Han mener begrunnelsen for avslaget viser at direktoratet ikke har lest søknaden ordentlig, og at tryslingene ikke når fram med sine synspunkter.

Høies lykke

- Vi har ikke brukt konkret risiko for personskade som motiv for å søke om fellingstillatelse. Vår argumentasjon går på folks trygghet og trivsel - helt i tråd med helseministerens definisjon av lykke for øvrig. Han sier at lykke handler om trygghet og trivsel for seg sjøl og de nærmeste i hverdagen. Den mangler mange tryslinger i dag, sier Sletten.

Veldig nærgående

Han mener at sporingsbildene fra Nina viser at Slettåsflokken er veldig nærgående.

- Når ikke denne atferden er nok til å få fellingstillatelse, når kan skadefelling da være aktuelt i områder som våre? undrer han.

Forståelse

Miljødirektoratet skriver at de har forståelse for at lokalbefolkningen kan oppleve det å ha ulv i nærhet av bebyggelse og boliger som ubehagelig og/eller utrygt, selv om ulvenes atferd ikke er å
vurdere som unormal under rådende forhold.

Fremtidig vurdering

- Innsamling av data fra de radiomerkede ulvene vil fortsette og gir fortløpende informasjon om ulvenes bevegelser. Dette vil videre kunne gi grunnlag for fremtidig vurdering av ulv innenfor ulvesonen, skriver direktoratet.

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 27.03.2017 11:47:08