Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Ministermøte om Klarälvslaksen

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 19.06.2019 12:07:31
Laksefisker

​Femund- og Trysilvassdraget har et stort potensial som lakseelv, bare vi - i samarbeid med svenskene - klarer å få den gytende laksen tilbake, mener ordfører Erik Sletten, Sp.

Klimaministrene i Norge og Sverige skal møtes for å se på mulighetene for gjeninnføring av laks i Femund- og Trysilvassdraget.

​Det er NRK som melder dette. Og ordfører i Trysil Erik Sletten er glad for at saken endelig har havnet på bordet til landenes regjeringer, representert ved klima- og miljøministrene Ola Elvestuen, V og Isabella Lövin, MDG. Det er på tide å se på den truede Klarälvslaksens framtid i villaksens år.

Mange hindringer

Til NRK sier statssekretær Atle Hamar i Klima- og miljødepartementet at det er mange hindringer på vegen mot å eventuelt klare å gjeninnføre laksen i Trysil og Engerdal. Blant annet er det elleve kraftverk på vegen fra Karlstad til Femund, ni av dem i Sverige. Våre to land har ulike regelverk. Og Sverige er ikke fri for parasitten Gyrodactylus salaris.

Viktig å lykkes

Erik Sletten mener at utfordringene kan løses hvis viljen og økonomien er til stede. Laksetrappene som må til for å få fisken forbi kraftverkene, må regulantene sørge for - med bistand fra norske og svenske myndigheter, sier han.

- Det er få gytende individer igjen av denne ferskvannslaksen. Det er viktig å reetablere den i Norge - både av miljø- og kulturhensyn, og også fordi laksen har stort potensial til å bli en viktig næring. Vi kan få en produksjon hos oss som er drøyt halvparten av villaksproduksjonen i Norge, sier han.

Lyktes i Lærdal

Statssekretær Atle Hamar garanterer ingenting, men sier ikke at det er helt umulig heller.

- Vi har klart å rehabilitere laksestammer andre steder, i Lerdalselva for eksempel. Det tok 18 år, men elva kunne åpnes igjen som lakseelv i fjor, sier han.

 

Sist oppdatert: 19.06.2019 13:21:40