Vanskelige føreforhold på mange veger

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 27.01.2020 14:26:03
Vinterveg i solnedgang

​Når været er som det er, blir fokuset å sikre hovedvegene. Entreprenørene rekker ikke over alle veger samtidig, skriver Statens vegvesen til Trysil kommune.

Foto: Grete Myrvold Rydje

Når været er som det er, er det uråd å nå over alle veger samtidig, slår Statens vegvesen fast.

​Fokuset blir da å sikre hovedveger og strekninger som blant annet bussene bruker, skriver Bjørn Inge Stefferud Holter i Statens vegvesen, Drift og vedlikehold i en e-post til ordfører Erik Sletten i Trysil.​ Vintervedlikeholdet går som vanlig, og utførende entreprenør gjør alt de kan for å sikre at vegene er fremkommelige, forsikrer han.

Mange meldinger

Mandag formiddag sendte ordføreren en e-post til Stefferud Holter i vegvesenet.

- Trysil kommune har fått en rekke kommentarer på vintervegene i kommunen. Jeg regner med at en del av meldingene også kommer til Vegtrafikksentralen 175. Når forholdene oppleves trafikkfarlige og særlig vanskelige, forventer våre innbyggere at vi sier fra som kommune og det er bakgrunnen for min henvendelse, skrev han.

Trafikkfarlig

Ordføreren fortsatte:

- Vegene oppleves som sporete, glatte, ujevne og trafikkfarlige veger. Vi forstår at det er vanskelig å drifte og vedlikeholde under de forholdene vi har i vinter, og vi ser at mannskaper er ute og at det høvles m.m. Like fullt må dette ha nødvendig fokus, og vi ønsker en tilbakemelding vi kan bringe videre til våre innbyggere om status, tiltakene som gjøres etc.

Raskt svar

Snaut tre timer senere svarer vegvesenet:

- At vegene kan oppleves som trafikkfarlige og særlig vanskelige, er dessverre noe som kan oppleves ved blant annet skiftende forhold, spesielt med en vinter som vi har denne vinteren.
Vintervedlikeholdet går like fullt som vanlig, og utførende entreprenør gjør alt hva de kan for å sikre at vegene er fremkommelige.

Kontinuerlig dialog

Stefferud Holter forteller om en kontinuerlig dialog mellom vegvesenet og de som utfører vintervedlikeholdet. I dialogen har de med seg klagene de får til seg direkte og til vegtrafikksentralen.

- Arbeidet ute og føreforholdene blir fulgt opp av både utførende entreprenør med egenkontroll og oss i vegvesenet som har kontroller etter egenplan og etter meldinger fra brukerne av vegen, skriver han.

Ulike tiltak

Han fortsetter:

- Men når det er skiftende vær, og føret endrer seg over noen timer, er det utfordrende å nå overalt samtidig, da blir fokuset å sikre hovedveger og strekninger som blant annet bussene bruker.
Tiltak som blir utført, er alt fra vanlig vintervedlikehold som brøyting/strøing (sand/salt) og høvling av issåle til rømming av brøytekanter og tining for å sikre vannavrenning.

Ta hensyn

Til slutt minner han oss om at det er viktig å ferdes etter forholdene slik at alle kommer trygt fram. Og han oppfordrer alle til å ta hensyn til arbeiderne som er ute for å sikre vegen våre.

Sist oppdatert: 27.01.2020 14:57:26