Vi forbereder oss på 200-års flom

Tre menn ved sandvoll uten for rød låve

​Det er lagt opp en Sandvold ved Nordby for å hindre flomvannet i å nå
Flendalsvegen 4.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

Vannmengden ved målestasjonen i Nybergsund økte med 87 kubikkmeter fra kl 6 søndag til kl 6 mandag. Så raskt har den ikke økt før i flommen i Trysilelva i år. I Trysil kommune forbereder kriseledelsen seg på 200 års flom.

​Vannmengden som passerte Nybergsund kl 6 var på 689 kubikkmeter i sekundet. Det er 19 kubikkmeter over 100 års flom og bare 50 kubikkmeter unna 200 års flom, det vil si tilsvarende flommen i 1995. Hvis økninga fortsetter i samme tempo, vil det bli 200 års flom i Trysil. Kriseledelsen ber de som bor langs vassdraget om å forberede seg på og ta forholdsregler i forhold til det.

Opp 30 centimeter

I Trysil sentrum steg elva 30 centimeter siste døgn. Der var vannstanden mandag morgen 10 cm under 100 års flom. Elva stiger fortsatt. Kriseledelsen overvåker nå vannsituasjonen i Engersjøen og Sennsjøen og ber NVE komme med prognoser på hvordan utviklinga der vil påvirke Trysilelva de kommende døgn.
- I Femund stiger vannet raskt, men der mangler det fortsatt 20 kubikkmeter i sekundet før nivået når middelflom. I Engersjøen er vannmengden på tur ned etter at den var nær 50 års flom i helga, sier teknisk sjef Hans Martin Aas.

Ikke vann i sentrum

Selv om elva skal nå 1995-nivå, er det ingen fare for at flomvannet skal komme inn i Trysil sentrum nordfra, sier rådmann Kristian Trengereid. De laveste punktene på vegen er ligger cirka 10 centimeter lavere enn toppen på flomvollen. Og den er 52 centimeter høyere enn flomtoppen i 1995.
- Hvis vannet stiger faretruende, vil vi legge ut tetteduker og fylle på med sand i Flendalsvegen mellom bruene og på gangvegen ved Einar Skjæraasen-statuen der vegen er lavest, sier rådmannen.

Sandvold på Nordby

Søndag kveld bygde Sivilforsvaret en sandvold foran låven på Nordby vis a vis Flendalsvegen 4. Det er for å hindre vannet i å komme inn i ambulansegarasjen og Sivilforsvarets lager i Flendalsvegen 4.
- Den vollen vil ikke holde hvis elva stiger mye, men selv om det kommer vann over Flendalsvegen der, vil det ikke komme inn i sentrum. Og ambulansene er flyttet på trygg grunn, sier rådmannen.

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:23:11