Vellykket kriseøvelse i Trysil

Kriseledelsen i Trysil

​Kriseledelsen i Trysil besto for anledningen av kommunalsjefene for oppvekst og kultur og helse og omsorg, ordfører, rådmann, beredskapskontakt og leder for informasjonsavdelingen. De gjorde en solid jobb, slo Fylkesmannens menn fast.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

Det er på stell i Trysil, konkluderte Fylkesmannens utsendte etter å ha overvært dagens kriseøvelse i rådhuset.​

​Vi har alltid ting vi kan bli bedre på, men alt i alt viste kriseledelsen at den til fulle håndterer en krise som denne.

- Som innbygger ville jeg følt meg trygg, sa varaordfører Knut Løken som var til stede som observatør.

Strømløst

Krisen, som vi har levd i hele uka, startet med kraftig snøvær, sterk vind, mange kuldegrader og strømbrudd. Det ballet på seg. Både telefonforbindelsen og nettet forsvant. Og strømmen var borte i hele Østerdalen i flere dager.

Kontroll

Kriseledelsen hadde hele tida situasjonen under kontroll. Vegene ble holdt åpne. Legetjenesten håndterte alle tilfeller som oppsto, som kullosforgiftede etter husbranner. Radisson ble tatt i bruk som midlertidig bolig til de som mistet hjemmet i brann etter feil fyring og uhell med primus. Hjemmetjenesten ble bemannet opp og kjørte tilsyn da trygghetsalarmene falt ut. Man sørget for aggregater til strøm og varme på sykehjem, legesenter, rådhus og vannverk. Diesel ble kjøpt inn i store mengder. Vi kan ikke ramse opp alle tiltak, men alle innbyggerne som ikke klarte seg sjøl, ble vel ivaretatt.

Valglokaler

Uten mulighet til å nå ut med informasjon til innbyggerne i vanlige kanaler, med unntak av NRK P1, valgte kriseledelsen å åpne alle valglokalene. Ordføreren oppfordret frivillige til å stille opp som mannskap der, og de møtte opp som de alltid gjør i Trysil. Informasjonsskriv ble jevnlig tatt med fra sentrum av hjemmetjenesten og andre som skulle forbi valglokalene. Der kunne man også få ved, vann og batterier til radioen.

Fornøyd ordfører

Det var ikke rart at kriseledelsen et solid godkjent-stempel av mannskapene fra Fylkesmannen som regisserte øvelsen. Ordfører Erik Sletten som var med på sin første kriseledelse, var fornøyd.

- Det har vært en lærerik dag, og slike øvelser holdes først og fremst for at vi skal lære for å gjøre beredskapsplanene våre enda bedre. Vi taklet situasjonen godt takket være at vi har så mange dyktige å spille på og gode beredskapsplaner. Jeg er sikker på at vi ville ha fått gode tilbakemeldinger fra trygge innbyggere hvis dette hadde vært en reell situasjon, sier han.

Aktører og observatører på kriseøvelsen 2015

Fylkesmannens beredskapsavdeling hadde regien på øvelsen der også lensmannen,
Sivilforsvaret og Eidsiva hadde roller. De var fornøyde med kriseledelsens innsats,
og kom med gode råd om hvordan beredskapen kan bli enda bedre. Påtroppende
rådmann Jan Sævig var til stede som observatør.
Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

Sist oppdatert: 03.12.2015 20:26:06