Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
Nyheter

Vebjørn Sand stiller ut i Trysil

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 03.09.2019 19:30:00
Vebjørn Sand

Vebjørn Sand på utstillingsåpningen.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

Kunstneren takker for fantastiske dager i Trysil, og utvider sin pop-up utstilling med en hel uke - til og med søndag 22. september.

Hvis du ikke fikk med deg åpningen av pop-up utstillingen 4. september der mange møtte en svært engasjert kunstner og en minst like engasjert diktleser, så er nå Vebjørn Sands utstilling utvidet med en uke. Utstillingen kan besøkes hver dag kl. 11-19 til og med søndag 22. september i Vestibylen i kulturhuset Hagelund.

To Sand

Med seg på pop-up utstillingen har Vebjørn Sand sin tvillingbror Aune Sand som leverte flere gnistrende diktfremførelser på åpningen. Med inderlighet fikk vi servert Aunes egne dikt, med noen selvsensurerte ord innimellom.

- Kunst vasker livet rent. Dette er eventyret, friheten og livet, sa blant annet Aune før han leste et dikt og introduserte sin bror.

Over 200 malerier

Pop-up utstillingen viser fram kunst fra Vebjørn Sands lange malerliv. De utstilte maleriene viser hele kunstnerens spenn. Det er motiver fra Sydpolen, Norge, Skandinavia, andre verdenskrig, samt portretter og akt malerier. Over 200 malerier er utstilt - dette er kunst i verdensklasse!

- Utstillingen her har også med Gutten og fyret, mitt beste bilde noensinne, sier Vebjørn.

Mye på hjertet

Vebjørn Sand er en svært kunnskapsrik kunstner som vektlegger de gode verdier og den vestlige humanistiske kulturarven. Utstillingsåpningen ble som en kulturhistorietime å regne.  Vi fikk høre om monumentale prosjekter som Trollslottet på Holmenkollen og Keplerstjernen ved innkjørselen til Gardermoen.

Broen

Vi fikk også høre om Leonardo da Vincis broskisse. - Dette er den perfekte broen med arkitektur, kunst, nytenkning og ingeniørbragd, forteller Vebjørn. Og nettopp denne broen fikk han bygget etter et møte med Statens vegvesen som tente på ideen. Broen passeres når man kjører E18 mot Stockholm.

Isbroer

Kunstneren har også laget en isbro utenfor FN-bygningen i New York og en på Grønland. - I tillegg så står det også en i Antarktis. Den må aldri smelte og den er det bare pingviner som får lov til å gå på, sier Vebjørn.

Om utstillingen

- Det er de flotteste bildene fra New York som vi reiser rundt med i Norge. Etter at Vebjørn fylte 50 år ble det viktig å vise fram bildene også her i Norge. Til nå har vi besøkt mer enn 60 steder i Norge og over 300 000 har sett denne utstillingen, forteller Aune.

Roseslottet

- Vi jobber med et stort prosjekt nå - Roseslottet. Store malerier på fire ganger seks meter skal stå ute ved Frognerseteren. Vebjørn maler fra krigen og motstandskampen. Demokratiet hedres og det vektlegges at lovene er like for alle, forteller en engasjert Aune.

- Alle våre pop-up utstillinger og gode sponsorer er med å løfte fram Roseslottet. Kostnadsrammen er på 20 millioner kroner og målet er å få det opp før vinteren. Så ønsker vi oss en million besøkende hit, forteller en minst like engasjert Vebjørn.

For skolebarn

Vebjørn Sand kommer tilbake og holder malekurs for alle sjetteklassingene i Trysil 12. september. Dette blir nok en stor opplevelse. I tillegg, så kan det også være at skoleklasser blir invitert ned for å se på pop-up utstillingen.

I 10 dager

Utstillingen henger oppe i Vestibylen i kulturhuset Hagelund til og med søndag 22. september. - Vi vil alltid være to tilstede på utstillingen. I tillegg til meg, så blir det Øystein Vestre. Utstillingen, som også er en salgsutstilling, kan besøkes hver dag fra kl. 11-19, men på søndag åpner vi kl. 12 etter kirketid, forteller Aune. Merk at utstillingen er stengt søndag 8. og mandag 9. september på grunn av valg.

Gå ikke glipp av denne gigant utstillingen av Vebjørn Sand bilder!

 Bildeglimt fra utstillingsåpningen

Vebjørn Sands pop-up utstillingVebjørn Sands pop-up utstilling (2)Vebjørn Sands pop-up utstilling (3)Vebjørn Sands pop-up utstilling (4)Vebjørn Sands pop-up utstilling (5)Vebjørn Sands pop-up utstilling (6)Vebjørn Sands pop-up utstilling (7)Vebjørn Sands pop-up utstilling (8)Vebjørn Sands pop-up utstilling (9)Vebjørn Sands pop-up utstilling (10)Vebjørn Sands pop-up utstilling (11)Vebjørn Sands pop-up utstilling (12)Vebjørn Sands pop-up utstilling (13)Vebjørn Sands pop-up utstilling (14)Aune SandSist oppdatert: 13.09.2019 13:54:51