Vannstanden har gått litt ned

Flomstein med mål omringet av flomvann

​Nivået i Trysilelva i sentrum har sunket til under 1967-flomnivå igjen.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Vannstanden i Trysilelva har gått ned cirka 4 centimeter på flomsteinen i sentrum fra kl 8 i morges til kl 16 i efta. Men den kan stige igjen.

​Operativ beredskapsleder Stein Nordvi i NVE kom til Trysil mandag ettermiddag, rett fra møte i kriseledelsen i NVE i Oslo der de på formiddagen i dag oppgraderte flomvarselet for Trysil til rødt.

Femund og Engersjøen

Nordvi slår fast at målinger viser at vannstanden i Trysilelva er ganske stabil for øyeblikket. Men erfaringene fra helga tilsier at den kan gå opp igjen i kveld.

- Det kom opptil 60 mm nedbør lenger nord søndag. Det tar litt tid før den når Trysil sentrum. Både Femund og Engersjøen har gått litt opp. Vi har sendt hydrologer dit for å måle utviklinga. Vi vet ikke hvor mye økningen i de to sjøene vil påvirke vannstanden Trysilelva, sier Nordvi.

Sidevassdragene er framme

Nordvi tror at nedbøren som falt i sidevassdragene til Trysilelva i går, har nådd elva. Selv om vannet skulle stige igjen, tror han ikke Trysil sentrum har noe å frykte, sa han til NRK i ettermiddag.

- Flomvollen er ny, fra 2007, og pumpene virker som de skal. Den er bygd for å tåle en 200 års flom pluss en halvmeter til, sa Nordvi til NRK.

I kriseledelsen

NVE er en del av den utvidede kriseledelsen i Trysil kommune. Der sitter de med tre mann; driftsingeniør på Hamar Odd Arne Haarseth og driftsingeniør i Nord Østerdal Are Mobæk i tillegg til Nordvi. Og i kveld kommer en geotekniker fra Trondheim for å inspisere flomvollen.

Sjekket flomvollen

NVEs og kommunens folk har sjekket flomvollen på utsida og innsida et par ganger så langt i dag. Ingenting tyder på at den ikke tåler den vannmengden som er nå. Pumpene er under kontinuerlig oppsyn. Og hver halvtime måles vannstanden på målestaven ved brukaret på gamlebrua. Da ser de raskere om vannet stiger igjen enn om de venter på målingene fra målestasjonen i Nybergsund.

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:23:14