Bjelkene ved flomvollpumpene er skiftet ut

Mann i rød tørrdrakt i vannet

​Brannmann Thomas Moen Rønning sjekker bjelken som ligger over luka på
den ene pumpa på flomvollen.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Arbeidet med å skifte ut bjelkene ved pumpene på flomvollen er nå ferdig.

​Som vi skrev tidligere i dag, røk den ene bjelken i morges. Man valgte da å slå av den pumpa. Det var ikke noe dramatikk i det. Med den vannstanden som er nå, klarer to pumper fint å få flomvannet ut av tankene på innsida av flomvollen.

Forsterkes

I formiddag oppdaget NVEs distriktsingeniør Odd Arne Haarseth en sprekk i bjelken ved den andre pumpa. Å ha bare ei pumpe i drift, ville vært for sårbart. Haarseth og teknisk sjef Hans Martin Aas bestemte da at alle tre bjelkene skulle skiftes ut. De nye bjelkene er forsterket med vinkeljern.

Tar tid

Arbeidet tok tid, for det var mye som skulle forberedes og være på plass for at operasjonen skulle gå knirkefritt. Brannvesen, maskinfører, Sivilforsvaret og mannskap fra kommunen deltok i operasjonen som ble ledet av Haarseth. Da utskiftinga skulle gjøres, måtte pumpene være avslått. Sivilforsvaret har flere motoriserte pumper som overtok for pumpene i flomvollen mens jobben pågikk.

To forsøk

Ifølge Haarseth hadde brannmannskap og gravemaskinfører et drøyt kvarter på seg for å få skiftet alle bjelkene og få betongbukkene på plass igjen. Første forsøk gikk på drøyt 12 minutter. Alt gikk etter planen. Men etter at pumpene ble testet, så man at resultatet ikke var helt optimalt. Haarseth bestemte da at bjelkene skulle tas opp igjen, at det måtte legges på en lask og at plasseringa måtte justeres noe. Det arbeidet er nå gjort.

Døgnvakt

Pumpene overvåkes fortsatt kontinuerlig døgnet rundt. Men nå må mannskapene fra kommunen hvile, så i natt er det Sivilforsvaret i Engerdal som stiller med vakter.

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:23:23