Flomfare på grunn av mye snø i fjellet

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 16.04.2020 15:10:00
Hans Martin Aas ved flomsteinen

​Flomfaren for Trysil sin del har gått noe ned de siste 14 dagene. Sannsynligheten for flom på gult nivå ligger nå på 75 %. Her er teknisk sjef Hans Martin Aas ved flomsteinen 16. april.

Foto: Kinga Adam, Trysil kommune

Mye snø i fjellet gir nå økt sannsynlighet for vårflom som kan medføre skader lokalt her i Trysil.​

​- Flomfaren har nå gått noe ned i løpet av de siste 14 dagene, men vi oppfordrer allikevel befolkningen til å begynne og tenke gjennom hva de har liggende langs vassdragene og i utsatte kjellere og forberede seg på at det kan bli behov for å flytte på eiendeler, opplyser teknisk sjef Hans Martin Aas.

Flomvarslene

Det er snømengdene som gir grunnlag for flomvarslene.

75 % sannsynlighet
I Trysilelva ved Nybergsund er flomprognosen på 75 % sannsynlighet for flom på gult nivå, altså en utfordrende situasjon som krever oppfølging og kan medføre skader lokalt.

25 % sannsynlighet
Sannsynligheten for en stor flom i Trysilelva ligger på 25 %. Denne er nå nedjustert fra 40 %. Med stor vårflom på oransje nivå menes en flom som kan medføre alvorlige skader. En slik flom forekommer sjelden, men vil da kreve beredskapsmessige forberedelser.

5 % sannsynlighet
Sannsynligheten for en svært stor flom på rødt nivå i Trysilelva, lik den vi hadde i 1995, er det bare 5 % sannsynlighet for i år.

Et snørikt år

2020 er så langt det mest snørike året siden 2000. NVE har beregnet snømengder for hele landet basert på nedbør- og temperaturdata fra Meteorologisk institutt tilbake til 1958. På disse årene har det bare vært fem år med mer snø enn det som er målt nå.

Til høyre finner du mer informasjon. På den øverste lenka finner du prognosene for Trysilelva nederst på siden.

Sist oppdatert: 16.04.2020 15:19:20