Ukentlige flyktningemøter i toppledelsen i Trysil

Rådmann Bjørn Myhre og kommunalsjef Trygve Øverby

​Konstituert rådmann Bjørn Myhre og kommunalsjef for helse og omsorg Trygve Øverby.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Ordfører, rådmann, kommunalsjef for helse og omsorg og beredskapskontakt i Trysil kommune møtes ukentlig for å være best mulig oppdatert på asylsøkersituasjonen.​

​På fredagens møte orienterte kommunalsjef Trygve Øverby om at sykepleier Gunn Perly Høye Lans og turnuslegen, eventuelt en annen lege, er på akuttmottaket på Trysil-Knut hotell hver torsdag.

Utestasjon

- I stedet for at de 150 asylsøkerne som bor på hotellet, skal behøve å komme til legesenteret, drar vi ned til dem. Det er positivt for begge parter. Asylsøkerne melder inn sine behov for helsehjelp via driveren av mottaket i forkant. Hvis det skulle oppstå alvorlige helsetilstander, tar vi dem selvsagt til legesenteret, sa Øverby.

Vertskommunetilskudd

Å sette av egen sykepleier- og legeressurs til asylsøkerne påfører ikke Trysil kommune ekstra kostnader. Dette dekkes av vertskommunetilskuddet som Trysil får fordi det er opprettet et mottak her.

- Å ha asylsøkere i kommunen går ikke utover tjenestetilbudet til tryslingene, slår Øverby fast.

15 000 plasser

Beredskapskontakt Hans Martin Aas orienterte om opplysningene UDI ga i et møte med beredskapsavdelingen hos Fylkesmannen for ei uke siden.

- Da var det behov for 15 000 nye mottaksplasser i Norge. Og UDI sa at flyktningene kan bli lenger på akuttinnkvarteringene enn tenkt, fordi det er vanskelig å få plass til dem på permanente mottak så raskt som ønskelig. Avtalene de har inngått med akuttmottakene, kan også bli mer langvarige, sa Aas.

Sykdommer

Ifølge UDI er det få tilfeller av tuberkulose og enda færre av andre smittsomme sykdommer hos asylsøkerne. Akkurat nå er det flest afghanere som kommer til Norge - 817 i uke 44 da det kom 664 fra Syria. Irak, Eritrea og Iran følger på plassene etter med hensyn til flest asylsøkere som kommer til Norge. Mange av dem er enslige mindreårige.

Nye mottak

Konstituert rådmann Bjørn Myhre har mottatt flere henvendelser fra folk som ønsker å etablere nye mottak i Trysil - alt fra permanente boliger for enslige mindreårige til større akuttinnkvarteringer. Kommunens rolle i disse tilfellene er å sjekke om bygningene kan godkjennes til formålet. Hvis bygningen godkjennes, er det opp til initiativtakerne og UDI å eventuelt inngå avtale om mottaksdrift og type mottak. Kommunen kan verken si ja eller nei til nye mottak.

Ordfører Erik Sletten og beredskapskontakt Hans Martin Aas

Ordfører Erik Sletten og beredskapskontakt Hans Martin Aas.

Sist oppdatert: 13.11.2015 14:33:49