Ikke la bilen gå på tomgang

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 21.11.2019 13:31:47
Miljøagentenes nei til tomgangskjøring-lapp

​Trysil kommune gjør som Miljøagentene og sier nei til tomgangskjøring.

​Fristende å la bilen stå og gå mens du gjør et lite ærend? Vi minner om at det forurenser. Dessuten er det ikke lov.

​Ifølge forskrift om kjørende og gående trafikk er det ikke lov å la motoren gå på tomgang i eller ved bebyggelse.

- Så la oss ha som et mål både inn mot jula og som nyttårsforsett å ikke la bilen gå på tomgang mens vi gjør ærend på Bygda. Da får vi et hyggeligere sentrum vinterstid, sier Øivind Løken, Trysil kommunes rådgiver i natur- og miljøforvaltning.

Oppfordring

- Den kalde årstida er her, og kald bil er igjen normalen. Det kan nok for mange være fristende å la bilen stå å gå når man bare skal gjøre et raskt ærend. Men i tillegg til at det ikke er lov, kan tomgangskjøring oppfattes som forstyrrende, gi helseproblemer og belaste miljøet. Dette er det lett å gjøre noe med. Så herved oppfordrer vi både tryslinger og gjester om å tenke på dette i vinter og ikke la motoren gå på tomgang. Å bidra til et hyggeligere sentrum med mindre eksos bør være god nok motivasjon, sier Øivind.

Motorvarmer

- Ved å benytte motorvarmer kan du gjøre både deg selv og miljøet en tjeneste. En motorvarmer gjør motoren varm og gir lavere drivstoffbehov. Dette gir i neste omgang reduserte utslipp av avgasser. Redusert drivstofforbruk gjør at du sitter igjen med mer i lommeboka. En vinn-vinn-situasjon i seg selv, sier Øivind og gir disse tipsene til tiltak som er bra både for menneskers helse og miljøet:

• Unngå kaldstarter, benytt motorvarmer.
  • Benytt timer på motorvarmeren.
  • Skrap isen av bilrutene før du starter bilen.
Sist oppdatert: 21.11.2019 13:56:20