Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
Nyheter

Trysil-politikernes taushetsplikt omsider i tråd med loven

Tegnet ansikt med hanskekledt finger over munnen mot halvrosa bakgrunn
​I 15 år har Trysils reglement for politiske utvalg pålagt politikerne taushetsplikt i strid med loven. Men nå er reglementet revidert og alt i orden.

​Stavanger Aftenblad avslørte før jul i fjor at 106 kommuner hadde reglement som påla taushetsplikt i strid med loven når saker ble behandlet bak lukkede møter.

Vedtak er offentlige

Trysil kommune var en av kommunene. I vårt reglement het det:

Blir det vedtatt å behandle en sak for lukkede dører, plikter kommunestyrets medlemmer og de kommunale tjenestemenn som er innkalt til møtet, så langt annet ikke blir vedtatt, å bevare taushet om forhandlingene og om de vedtak som gjøres. Taushetsplikt varer inntil annet måtte bli bestemt, eller inntil hensynet som har bevirket vedtaket om lukkede dører, er falt bort.

- Det er spesielt å bevare taushet om forhandlingene og om vedtak som gjøres vi ikke har hjemmel i lov til å kunne instruere folkevalgte til, sier rådmann Kristian Trengereid.

Overså rundskriv

Da kommunestyret behandlet nytt reglement for kommunestyre, formannskap og hovedutvalg 12. februar 2015 innledet rådmannen  bare lovbestemt taushetsplikt har plikt til å holde taushet om, fvl § 13, lagt ved rundskriv som kom i 2000, ikke fanget opp dessverre, dfu – videreførte resten, demokrati, åpenhet, innsyn – kun taushetsplikt om hjemlet i lov, skal kunne vite hva som drøftes. Viser også viktig bestemmelse i rundskrivet – interessenter kontakter dere og dere får opplysninger, forretningshemmeligheter, ikke i møte, spørre hvorfor får den, fordi er politiker, hadde jeg fått den hvis ikke, da har man plikt til å bevare taushet. rådmannen

Sist oppdatert: 20.03.2015 08:57:55