Stor sannsynlighet for stor flom

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 15.05.2020 11:00:00
Hans Martin Aas ved flomsteinen

​Bortsett fra i 1995 er 2014-flommen den største i nyere tid i Trysilelva, sier beredskapskoordinator Hans Martin Aas Men vi hadde storflom også i 2016 da den nådde 1916-streken på flomsteinen, i 2017 da den nådde merket for 355 moh. og i 2018 da den var oppe på 1931-streken. Og nå kan det bli storflom igjen.

Foto: Kinga Adam, Trysil kommune

​Det er 75 % sannsynlighet for stor flom i øvre deler av Trysilelva, mener NVE.

​Beredskapskoordinator Hans Martin Aas sier at begrepet stor flom betyr mellom 10- og 100-årsflom.

- 1995-flommen var nær en 200-årsflom. I nyere tid har vi hatt stor flom i Trysilelva i 2014, 2016, 2017 og 2018, sier han.

NVEs prognose

I sin ferskeste prognose skriver NVE:

Også i Sør-Norge er sannsynligheten fortsatt stor og økende i elver som har en vesentlig andel av dreneringsområdet over 700-800 moh. Det er snømengdene som er det viktigste grunnlaget for å si noe om sannsynlighet for stor vårflom. På landsbasis er dette året så langt det mest snørike året siden 1958.

- Det er spesielt mye i Nord-Norge, men også i Trøndelag og i Sør-Norge er det uvanlig store snømengder mange steder, sier Inger Karin Engen, hydrolog ved flomvarslingstjenesten i NVE.

Snøsmelting til uka

- Det ventes stigende temperatur fra midten av kommende uke, først i sør, men også i nord mot slutten av uka. Hvis dette slår til, vil snøsmeltingen kunne komme godt i gang, og det vil føre til en merkbar vannføringsøkning i alle elver som kommer fra snødekte områder, sier Engen.

Ventet flomtopp

Mest sannsynlig flomtopp vil da være 1-2 uker senere. Men både tidspunkt for flomtoppen og hvor stor den blir, er helt avhengig av hvordan været utvikler seg videre. Det finnes også scenarier som indikerer at vårflommen kan nå toppen så sent som i slutten av juni og begynnelsen av juli i noen vassdrag.

Les mer om NVEs flomanalyse her.

Forbered deg

Beredskapsledelsen i Trysil kommune ber alle som kan bli berørt av flom i år, om å forberede seg.

- Hver og en vet best hvordan de kan bli rammet av en eventuell flom. Forbered deg deretter. Kjøp lensepumpe hvis du tror du kan komme til å trenge det. Eller forsikre deg om at du får lånt av andre. Trysil kommune har ingen pumper å låne ut. De vi har, vil vi trenge selv for å sikre egen drift og kommunens bygninger, sier ordfører Erik Sletten.

Rydd unna

Han oppfordrer også alle til så snart som mulig å begynne å flytte unna ting i flomutsatte kjellere, uthus og boder og å sikre båter og andre ting som ligger eller står usikret ute.

- Ta ansvar for egne eiendeler. Folk er sjøl sine beste beredskapsrådgivere. De vet ut fra erfaring hvor høyt flomvannet kan komme til å stå hos seg, sier ordføreren.

Se flere gode råd om tiltak før og under flom på varsom.no.

Liten vannføring

Beredskapsledelsen følger nøye med på flomvarsler og vannføringa i Trysilelva.

- Vannføringa ved målestasjonen i Nybergsund er lav noe som er helt naturlig så lite snøsmelting som det er for tida. 15. mai kl. 8 gikk det snaut 71 kubikkmeter i sekundet gjennom der. Vi skulle ønsket at det hadde gått minst 100 kubikkmeter til for å få unna mest mulig vann før den store snøsmeltinga begynner, sier Hans Martin Aas.

SMS-varsling

Trysil kommune har hatt god nytte av å sende ut SMS-varsler til folk ved tidligere flommer. Sjekk om du står på varslingslista. Gjør du ikke det, kan du registrere deg der selv. Der kan du også endre eller legge til telefonnummer du ønsker å bli varslet på.

Sist oppdatert: 25.05.2020 15:14:59