Ni koronapositive i Trysil denne uka

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 20.11.2020 07:45:00
Hanna Rydløv

Kommuneoverlege Hanna Rydløv oppdaterer smittestatusrapporten sin minst en gang i uka.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

Kommuneoverlege Hanna Rydløv fikk torsdag kveld melding om ytterligere en koronasmittet i Trysil.

Dermed er antall positive tester denne uka oppe i ni. Alle er relatert til den positive koronatesten fra forrige torsdag.

- Den siste er nærkontakt til en av de opprinnelige nærkontaktene og har ingen andre nærkontakter enn de som allerede sitter i karantene eller isolasjon, sier Hanna.

Smittevegen er kjent. Den som først testet positivt i dette utbruddet, er grensependler og ble smittet i Sverige.

Smittestatus

Her er kommuneoverlege Hanna Rydløvs oppdaterte smittestatusrapport.

Siden mars har vi registrert 45 som har testet positivt i Trysil. Av dem testet to positivt i uke 46 og ni i uke 47. Den ene som testet positivt i uke 46, hadde ingen nærkontakter i Trysil. Totalt antall i karantene i det pågående smittetilfellet, er cirka 30. Smitten ble oppdaget tidlig, og vi har gode muligheter for kontroll. Det er forventet at flere av de som sitter i karantene og deres nærkontakter tester positivt.

Tester

Vi har tatt over 3 000 diagnostiske tester totalt. Testaktiviteten er høy, og testkapasiteten vår er god. Hurtigtester testes nå ut i kommuner, men bare ved smitteutbrudd. Trolig også vi muligheten snart.

Tid for testing bookes på koronatelefonen 40 40 96 30. Der svarer de også på spørsmål.

Innreisekarantene

Trysil er en av to kommuner i Innlandet som er vert for et karantenehotell. Hotellet og kommunen har i samarbeid med Fylkesmannen ansvaret for at driften er smittesikker. Hovedhensikten med karantenehotell er å minske risikoen for importsmitte.

Vurdert smitterisiko

Smittepresset i Trysil er relativt lavt, men i verden, Europa og Norge - også i Innlandet - er det stigende smittespredning. I Oslo og Bergen har de økt grad av smitte uten kjent smittekilde, altså samfunnssmitte.

Risikoen for økt antall sykehusinnleggelser og dødsfall er stor. Sykehuset Innlandet rapporterer fortsatt om normal aktivitet, men har beredskap med tanke på at driften kan bli påvirket hvis presset fra covid-pasienter blir for stort. Det er å forvente at smittepresset kommer til å øke i flere måneder framover.

Vi har nå en viktig jobb å gjøre for å finne riktig nivå på tiltak og framfor alt prøve å sørge for at barn opp til barneskolenivå har et så normalt liv som mulig. Vi vet at barn ikke har en stor rolle i smittespredningen.

Viktig påminnelse

Jeg ønsker å minne dere alle på at vi ikke anbefaler fester nå, og at alle arrangement skal ha en ansvarlig arrangør som følger arrangørveilederen. Hold antall nærkontakter du har i løpet av en uke, nede og husk smittevernets grunnprinsipper. Regjeringen fraråder reiser der man kommer i kontakt med andre og spesielt fra regioner med økt smittespredning.

Jeg ønsker også å minne dere alle på å komme på testing hvis dere har symptomer. Vi ønsker å teste alle, både barn og voksne, med symptomer på covid-19. Barn kan observeres hjemme i 48 timer først hvis man er usikker på symptomene.

Smittevernets grunnprinsipper

• Hold minst en meters avstand til andre.
  • Bli hjemme hvis du er syk.
  • Vask hendene ofte og grundig.
  • Ikke ha mer enn fem på besøk samtidig.
  • Ikke ha for mange nærkontakter.

Før gjerne en logg over hvor du har vært den siste uka, og hvem du har vært i kontakt med. Det vil være til god hjelp i en smitteoppsporingssituasjon.

Sist oppdatert: 20.11.2020 07:48:41