Skremmer uredde bjørner i Ljørdalen

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 01.07.2020 15:24:00
To bjørnunger

​Bjørn har vært helt inntil trappa på et bolighus i Ljørdalen og ikke langt unna verandaen på ei hytte i Fulufjellet der folk satt og grillet. Det er ikke ønskelig med så uredde bjørner, sier rådgiver i natur- og miljøforvaltning Øivind Løken.

Illustrasjonsfoto

​Flere har hatt nærkontakt med uredde bjørner i Ljørdalen i det siste. SNO vil skremme dem for å lære dem respekt for mennesker.

​Rådgiver i natur- og miljøforvaltning i Trysil kommune, Øivind Løken, sier at bjørnene som er observert i Ljørdalen, antakeligvis er fjorårsunger som er jaget unna av mora.

Skremmeforsøk

- Selv om de foreløpig er små, er det ikke ønskelig med så uredde bjørner. Trysil kommune har derfor hatt dialog med Fylkesmannen og Statens naturoppsyn (SNO). SNO rykket ut med to mann og en hund mandag for å forsøke å skremme bjørnen og gi den mer respekt for mennesker, sier Øivind.

Jaget opp i tre

På et tidspunkt jaget hunden bjørnen opp i et tre, slik at mannskapene kom innpå for å skremme og stresse den ytterligere.

- De klatret også opp i nabotreet og skremte bjørnen ned på bakken igjen. Så fulgte de etter den med hund enda ei stund. Forhåpentligvis har dette gjort at den har fått litt større forståelse for at mennesker kan bety fare, sier Øivind.

Nærgående? Ta kontakt

Men dersom det likevel skulle dukke opp nærgående bjørner i Ljørdalen igjen, ber vi om at kommunen eller SNO kontaktes. Da vil SNO prøve på et nytt skremmeforsøk og kanskje skru opp intensiteten enda noen hakk, har Øivind fått opplyst av seniorrådgiver Lars Gangås. Han er fellingsleder med regionalt fagansvar for rovvilttiltak i Sør-Norge og treffes på tlf. 41 61 08 81, lars.gangas@miljødir.no.

Bjørnemøtene

Miljøavdelingen i kommunen har de siste par ukene fått flere meldinger fra folk i Ljørdalen som har sett en mindre bjørn som ikke ser ut til å være spesielt redd folk.

- Bjørnen har blitt observert helt inntil trappa til et bolighus på østsida av Ljøra, besøkt en familie som satt og grillet på verandaen ved hytta si i Fulufjellet og vært like ved daglig leder i Fulufjellet AS Jan Erik Nordnes både ute i skogen og like ved kaféen der. I fjor høst og tidlig i vår ble det observert ei binne med to unger i det samme området. Det er derfor mest sannsynlig at det er disse to ungene som er utpå, sier Øivind.

Flere episoder

SNO var i Ljørdalen og dokumenterte at det var bjørn som hadde vært ved hustrappa. De sa da at de ønsket videre beskjed dersom den skulle dukke opp igjen. Da det ble sett bjørn i og ved alpinanlegget i Fulufjellet flere ganger, kontaktet Jan Erik Nordnes kommunen på mandag.

- Vi satte ham i kontakt med SNO slik at han fikk gitt rask beskjed om eventuelle nye observasjoner. Allerede mandag kveld ble bjørnen sett på nytt, og da rykket altså SNO ut for å skremme den, sier Øivind.

Sist oppdatert: 02.07.2020 07:20:37