Riksveg-biene har fått nytt hjem

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 08.08.2019 12:12:53
Barbara Koller ved bikube

​Barbara Koller har tatt vare på de mange tusen biene som Jan Arne Snarvold oppdaget ved siden av riksveg 25 like ved Varåholla i Trysil.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Biene som den siste tida har holdt til ved en mistet, ødelagt bikube ved riksveg 25 i Trysil, har fått nytt hjem.

Onsdag kveld ba Birøkterlaget hobbybirøkter Barbara Koller hente biene, og hun var lett å be.

Forpliktet

- Vi er forpliktet til å ta vare på bier slik at de ikke lever vilt og uten kontroll og muligens kan smitte ville bier med sykdom, sier hun.

Det var mange tusen av dem, men biene var lette å få med seg. De fleste holdt til ved de seks intakte tavlene.

Bygd mye

- Biene hadde tydeligvis slått seg til ro i det ødelagte hjemmet sitt. De hadde bygd så mye at det bare var plass til seks tavler i ei kasse det vanligvis er plass til ti i, sier Barbara.

Hun mener biene må ha holdt til ved riksvegen i alle fall ei uke, for noen av tavlene var delvis mugne, og en del av voksen hadde smeltet og rent ut.

Nytt hjem

Nå har de fått nytt hjem i ei rød og oransje kube hjemme hos Barbara. Hun har drevet med bier på hobbybasis sammen med Anne Sandbu siden 2013 og er blitt helt hekta.

- Det var svermeår i år, så vi fanget to svermer. Vi har forsøkt å omlarve og lage våre egne dronninger slik at vi har litt mer kontroll, sier hun og smiler av sin egen iver.

Sju kasser

Nå har de sju kasser. De har høstet 75 kilo sommerhonning fra tre kasser som nå er på lyngtrekk i Eltdalen. Fire kasser står fortsatt hjemme hos Barbara.

Sist oppdatert: 08.08.2019 12:24:54