Bålreglene er endret

Bål i nattemørke

​Det er generelt forbud mot å gjøre opp ild nær skog og i all annen utmark uten tillatelse fra kommunen fra 15. april til 15. september.

​Sesongen for gress- og lyngbranner er i gang. Mellom 15. april til 15. september er det forbudt å gjøre opp ild nær skog og i all annen utmark uten tillatelse fra kommunen.

Norsk brannvernforening minner om endrede regler for bålbrenning fra 1. januar i år.

I all utmark

- Vi synes det er bra at myndighetene har videreført bålforbudet mellom 15. april og 15. september. De nye reglene i Forskrift om brannforebygging presiserer blant annet at bålforbudet nå gjelder i all utmark, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Lokal tilpasning

Kommunene kan gjennom lokal forskrift fravike bålforbudet, dersom lokale forhold tilsier det. Ved spesielt stor brannfare kan kommunene innføre forbud mot å gjøre opp ild i bestemte områder også utenfor tidsrommet 15. april-15. september. Det er imidlertid tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.

Vis repsekt

- Forbud eller ikke. Det gjelder å bruke hue om vi skal unngå situasjoner hvor naturen står i lys lue, poengterer Kalheim. Mens det i Nord-Norge fortsatt er vinterlige forhold med snø mange steder, er vegetasjonen i ferd med å tørke opp etter vinteren i Sør-Norge.

Økende brannfare

-Det skal ikke så mange dager med tørt og varmt vær, før faren for gress- og lyngbranner vil øke betydelig i deler av Sør-Norge. Når gammelt gress og kvist som ligger på bakken, tørker opp, kan selv en liten glo starte en brann, understreker Kalheim.

Mer enn bare bål

Det å gjøre opp ild omfatter mer enn bålbrenning. Det omfatter for eksempel bruk av engangsgriller og andre bål- og peisinnretninger. Oppsending av såkalte skylanterner og håndtering av brannfarlig avfall er også omfattet av begrepet. - Når det gjelder disse aktivitetene setter myndighetene strengere krav til aktsomhet enn for andre aktiviteter, fremholder Kalheim.

Sist oppdatert: 16.09.2016 00:53:54