Endring i reiseråd

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 10.08.2020 12:30:00
Kart over grønne og røde land

​Kartet viser regler for innreisekarantene. Grønne land kan blir røde. FHI oppdaterer kartet cirka hver 14. dag.

Illustrasjon: Folkehelseinstituttet

​Utenriksdepartementet endret sine reiseråd 7. august. Da gikk blant annet Frankrike, Sveits og Tsjekkia fra grønt til rødt.

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til 20. august.

Det er gjort unntak for land og regioner i Norden og land i EØS/Schengen-området som oppfyller Folkehelseinstituttets kriterier for lav smittespredning.

Innreisekarantene og unntak

Dersom du kommer til Norge fra:

• Et "grønt område", slipper du karantene.
  • Et "rødt område", må du i karantene i 10 døgn.
  • "Skraverte områder" er ikke evaluert. Inntil videre må du i karantene hvis du kommer til Norge fra disse landene.

Reisende som kommer til Norge fra røde eller skraverte land, skal i ti dagers karantene ved retur. Ved ankomst til Norge bør du dra rett til egnet sted for å gjennomføre karantenen, fortrinnsvis med egen transport. Hvis du blir nødt til å oppholde deg på et offentlig sted eller ta offentlig transport, bør du ha på munnbind til du er framme. For mer informasjon om dette, se Folkehelseinstituttets nettsider.

Fra grønt til rødt

Personer som har kommet fra et land eller regioner som kort tid etter får status "rød", blir ikke ilagt karantene, men de må være særlig oppmerksomme på symptomer på SARS-CoV-2, teste seg ved behov og være nøye med å holde avstand på minst én meter. Personer som har vært i disse områdene, skal prioriteres for testing.

Oppdateres hver 14. dag

Folkehelseinstituttet vil oppdatere oversikten over hvilke land og regioner som tilfredsstiller smittekriteriene hver 14. dag, men oppdateringer i form av nye "røde områder" kan komme oftere dersom et land eller en region får en forverret smittesituasjon. Mer informasjon finner du på Folkehelseinstituttets nettsider.

Er reisen nødvendig?

Unntakene fra reiserådene er ikke en oppfordring til å reise. Alle bør tenke seg godt om før de eventuelt reiser. De som planlegger en reise må sette seg godt inn i restriksjoner og smittevernregler for det landet man planlegger å reise til. Smitteutviklingen i Europa er fortsatt uoversiktlig og kan endre seg raskt. Tiltak og restriksjoner i hvert land kan være annerledes og mer omfattende enn norske smittevernregler.

Smittevernråd for reiser

De generelle rådene for smittevern gjelder:

• Syke personer skal holde seg hjemme
  • God hygiene
  • Redusert kontakt mellom personer, og hold minst 1 meter avstand til andre enn dine nærmeste

Sist oppdatert: 10.08.2020 12:32:25