Varmt møte med krigsheltene

En dresskledd mann holder en medalje foran en eldre kvinne som sitter i en skinnstol

​Ole Martin Norderhaug overrekker minnemedaljen til Oddny Amundsen.

Tryslinger som gjorde en ekstra innsats i motstandskampen og bidro til frihet og demokrati er tildelt regjeringens minnemedalje.​

I den høytidelige markeringa 8. mai 2015 ble det uttrykt stor glede, respekt og takknemlighet til de tryslingene som gjorde en spesiell innsats under 2. verdenskrig og som til tider satte livet inn for frihet og demokrati.

Ukjent for familien

- Det som har overrasket meg i mine møter med disse tryslingene er at barn og barnebarn ofte ikke har kjent til den innsatsen som deres nærmeste har gjort under 2. verdenskrig, sier ordfører Ole Martin Norderhaug. Og ordføreren har møtt mange pårørende både her i Trysil og i Oslo.

I Kongeparken

Markeringa startet i Kongeparken med kransenedleggelse og tale ved tredje visepresident på Stortinget Svein Roald Hansen. Ordfører Ole Martin Norderhaug ledet arrangementet, og fanfaren stod Rune Mobæk for.

Utdeling av minnemedaljene

På Trysil-Knut hotell ble regjeringens minnemedaljer delt ut til fem tryslinger. Det ble servert kaffe og snitter, og Roar Vingelsgaard holdt et spennende foredrag om tryslingenes innsats mot okkupasjonsmakten i krigsårene 1940-1945.

Sju voksne menn i dress
Fra venstre: Ole Martin Norderhaug, Odd Hemstad, Arvid Nyberg, Lars Tøraasen,
Lasse Øivang, Peter Sindre Aasheim og Svein Roald Hansen.

Foto: Kristian Trengereid, Trysil kommune

Flere utdelinger

Etter markeringa på hotellet er det delt ut minnemedaljer til Ingeborg Kveen og Åge Vestli på sykehjemmet og Lilly Lindfoss Bengtsson på Villa Sole. Ordfører Ole Martin Norderhaug har også vært i Oslo og delt ut medalje til Oddny Amundsen.

12 tryslinger

Disse tryslingene er tildelt regjeringens minnemedalje:

​Navn​Alder​Bosted​For innsatsen
​Oddny Amundsen​94​Oslo​som kokke under kampene på Grøndalen
​Lilly Lindfoss Bengtsson​87​Lutnes​som observatør ved riksgrensa og kontakt for Milorg
​Odd Hemstad​97​Trysil​som soldat i kampene ved Mjøsa og medlem i Milorg
​Jon Jensstad​90​Sverige​for sivil motstand og deltakelse i polititroppene
​Ingeborg Kveen​94​Trysil​i saniteten under kampene på Østre Æra
​Ove Egil Liberg​90​Elverumfor sivil motstand og som medlem i Milorg
​Arvid Nyberg​86​Tørbergetsom våpenkurer og grenselos
​Lars Tøraasen​94​Trysil​som soldat under kampene ved Østre Æra og medlem i Milorg
​​Åge Vestli​91​Trysil​​i arbeidsstyrkene under kampene på Grøndalen og deltakelse i polititroppene