Produksjonsstans på Moelven Trysil

Oversvømt område utenfor fjernvarmeanlegget

​Vannet har stått 25 centimeter høyere enn det gjorde da ordfører Erik Sletten og kommunalsjef Bjørn Myhre besøkte Moelven Trysil og Trysil fjernvarme tirsdag ettermiddag.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Moelven Trysil er igjen hardt rammet av flommen i Trysilelva. Produksjonen har stått siden mandag.

​Det koster bedriften dyrt. Det er høysesong, og de skulle ha produsert alt de maktet. Nå kommer de tidligst i gang igjen til helga.

Egenandel

Hva flomskader og driftsstans kommer på denne gangen, har ikke daglig leder Runar Pettersen oversikt over ennå. Men egenandelen de må ut med, kjenner han; 3 millioner kroner med direkte virkning på bunnlinja i årsregnskapet.

Berget mye

I 1995 fikk sagbruket skader for 18 millioner kroner, i 2014 for 10 millioner. I år rakk de å berge produksjonsutstyret, og flomtoppen stanset en halvmeter unna 2014-nivået, så Runar Pettersen tror ikke skadebeløpet blir like stort som sist.

Flomverk

Likevel, noe må gjøres, ellers er det neppe liv laga for en av hjørnesteinsbedriftene i Trysil med over 60 ansatte om noen år, sier han. Og dette noe er et 800 meter langt flomverk kostnadsberegnet til rundt 30 millioner kroner, altså mindre enn de tre siste skadeflommene har kostet. Flomverket er ferdig prosjektert, men har så langt ikke nådd opp i kampen om NVEs kroner.

Må jobbe for

Ordfører Erik Sletten er enig.

- Vi må jobbe for å få til flomverk her, slår han fast.

Uten bidrag fra NVE blir det vanskelig, men saken er også tatt opp med ledelsen i Moelven-konsernet og i Eidsiva Energi som er medeier i Trysil fjernvarme som også holder til på sagbrukstomta. Kommunal støtte må det også være lov å håpe på, synes Runar Pettersen.

Fjernvarmen

Trysil fjernvarme unngikk driftsstans så vidt det var.

- Men dette er ikke holdbart. Det tar på oss alle. Mandag steg elva med 10 centimeter i timen, så vi holdt pusten, håpet det beste og løftet alt vi kunne opp fra golvnivå, sier daglig leder Erik Lund som i likhet med Runar Pettersen håper at flomverket kommer på NVEs budsjett allerede i 2017.

Bildeglimt fra sagbrukstomta under flommen 2016

Runar_Pettersen_TV2_Erik_LundOversvømt_sagbruksområdeOrdfører_på_oversvømt_sagbruksområdeFlomvann i sagbrukskjellerenSagflis_på_flomvannparkering_forbudtproduksjonsstans
Sist oppdatert: 24.05.2016 20:07:30