Pumpeproblemene på flomvollen er løst

Mann i dykkerutstyr i elv ved gravemaskinklo

​Det jobbes intenst for å finne en løsning som får lukene i flompumpene  til
å lukke seg.
Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Rådmann Kristian Trengereid sier at de har funnet en løsning for å få pumpene på flomvollen til å virke som de skal.

Stolper er lagt på tvers over lukene. Oppå der er det plassert solide betongbukker. De presser stolpene ned slik at lukene ikke går lenger opp enn at de går ned igjen som de skal. Hensikten er å hindre vannet som pumpene har pumpet ut, i å renne tilbake gjennom flomvollen.

Trysilkuten

Det vil bli sperret langs flomvollen i det utsatte området. Trysilkuten kan derfor bruke løypetraseen de har lagt opp til i kveld 23. mai. Men folk må respektere sperrene.

Oppdaget i dag tidlig

Det var fredag morgen kommunens folk oppdaget at pumpene på flomvollen gikk for fulle mugger fordi lukene i front ikke lukket seg som de skal. Odd Arne Haarseth i NVE kaller det en uønsket hendelse, men ingen krise.

- Problemet var at vannet rant inn igjen så fort pumpene sluttet å gå. Dermed startet pumpene igjen med en gang kummen var full. Vi vet ikke hvor lenge pumpene kan holde en så rask pumpefrekvens, sa Haarseth før løsningen ble funnet.

Liten erfaring

Han vedgår at NVE burde ha sørget for en innretning som sørget for at lukene stanset før de kom så høyt at de ikke klarer å lukke seg. Men på den annen side - slike pumper er ganske sjeldne, så NVE har liten erfaring med dem i drift, sier han.

Fire menn snakker sammen ved gravemaskin
Odd Arne Haarseth i NVE sammen med kommunalsjef for forvaltning
og teknisk drift, teknisk sjef og rådmann.

Over 10 års flom

Kl 7 fredag morgen var vannmengden som passerte målestasjonen i Nybergsund 497,3 kubikkmeter i sekundet. Det er over 10 års flom på 481 kubikkmeter i sekundet. Men det er et godt stykke igjen til 20 års flom som har 546 kubikkmeter i sekundet. Vannet ved flomsteinen i Trysil sentrum er på 354,9 meter over havet. Og det er igjen snaut to steiner på gammelbrua til informasjon til de av dere som bruker dem som flommål.

Flomstein i vann
Vannstanden ved flomsteinen i Trysil sentrum kl 10.30 23. mai 2014.

Beredskapstelefon

Trenger du å kontakte Trysil kommune i forbindelse med flommen, ringer du beredskapstelefonen, 91 81 45 15. Dit ringer du også for å varsle om vegbrudd, eller fare for vegbrudd, på kommunale veger.

Stengt i Vestsidevegen

Teknisk sjef Hans Martin Aas opplyser at en kommunal veg er stengt så langt. Det er på begge sider av Vestsidevegen 98. Foreløpig kan store biler kjøre sørover fra eiendommen. Utrykningskjøretøyene er varslet i fall de skal rykke ut dit. Det mangler heller ikke mye før elva går over vegen på Sætre vest, sier Aas.

Grusveg med flomvann i og tett skog på begge sider
Trysilelva går over Vestsidevegen sør for sentrum.
Foto: Atle Fredheim, Trysil kommune

Beredskapsmøte

Trysil kommunes beredskapsgruppe skal ha telefonmøte med Fylkesmannens beredskapsavdeling kl 12. Deretter settes krisestab. Vi kommer tilbake med mer info om flommen etter det.

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:23:05