Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
Nyheter

Ordføreren på flombefaring i Ljøradalføret

Ordfører vasser i flomvann ved bebyggelsen rundt Lokholt

​Ordfører Erik Sletten har vært og sett på flomskader i Ljøradalføret, her på eiendommen til Per Omar og Gry Lokholt.

Foto: Grete Myrvold Rydje

​Selv om vannet på sine steder hadde sunket rundt halvmeteren siden flomtoppen, gjorde flombefaringa i Ljøradalføret inntrykk på ordføreren.

​Store deler av tirsdagen brukte han på å se på flomskadene i Ljøradalføret sammen med kommunalsjef for forvaltning og teknisk drift og omsorgssjef Britt Støa.

Nesten 1995-flom

Ifølge de ordføreren snakket med, var årets flom i Ljøra nesten like stor som 1995-flommen. Det manglet bare 7 centimeter. De var mange som sto på for å redde det som reddes kunne da elva kom innover mot hus og eiendom. Og den steg fort.

Må flytte

To av dem var ekteparet Gry og Per Omar Lokholt. Fortsatt står vannet høyt i kjelleren deres. Vann og avløp fungerer ikke og vil ikke gjøre det på et par-tre uker. Følgelig må de finne seg et midlertidig bosted i ei hytte like ved.

- Men andre har det verre, for de har fått flomvannet inn i selve huset, sier Gry.

Høyt ved Støa

Om vannstanden i Ljøra hadde sunket en del i Ljørdalen, var den fortsatt nesten like høy som dagen før ved Støa da ordføreren med følge kom dit. Men i en Volkswagen Passat tok de seg fint fram til Ljørdalen sjøl om fylkesvegen var stengt. Vannet i vegbanen var ikke høyere enn at de kunne passere.

Gira

Deler av åa Gira har funnet seg nytt løp og ødelagt vegen inn til Fulufjellet. De som skal inn dit, må foreløpig kjøre om Støa. Teknisk sjef Hans Martin Aas satser på å få vegen kjørbar så fort flomvannet har trukket seg tilbake.

Ljørdalen

Ferden gikk videre gjennom Ljørdalen sentrum der ordføreren fikk se merkene etter flomvannet som hadde gått over gardsveger og isolert hus, hus som var omringet av vann, ei hengebru som hadde gitt etter for de voldsomme kreftene - ja, i det hele tatt et fortsatt flomdigert vassdrag.

Drevja

Returen gikk via vegen mot Drevdalen, og der fikk følget høre om hvordan Drevja hadde fulgt fylkesvegen mot Ljørdalen i flere hundre meter samt se hvor høyt den hadde gått da vannstanden var på det høyeste. Drevdalen var isolert ei tid mens vegfolk arbeidet for å sette i stand igjen vegen på begge sider av Barflo.

Flomløp ønskes

Ljørdøler ordføreren snakket med, ønsket seg et flomløp, for de mener bestemt at det er den vesle brua ved Ljøratunet og de lange damarmene der som gjør at Ljøra flommer som den gjør. Ordføreren har allerede luftet tanken med NVEs distriktsingeniør Are Mobæk som vil se på saken.

 Bildeglimt fra flombefaringa i Ljøradalføret

StøaStøa_2Støa_3Støa_4Hus_ved_GiraEiendom_ved_GiraGira_over_vegenGiraGira_i_skogenTV-opptak_ved_GiraLastebil_i_GiraTraktor_i_GiraOmsorgssjef_og_ordfører_ved_LokholtOrdfører Erik Sletten og beboere i LjørdalenLokholtPer_Omar_Lokholt_og_ordfører_Erik_SlettenUthus_ved_LokholtPer_Omar_Lokholt_intervjuesGry_Lokholt_vassertrampoline_og_huskeNy_garasjeHus_i_LjørdalenØdelagt_hengebru
Sist oppdatert: 24.05.2016 19:36:37