Olje- og energiministeren på flombesøk til Trysil

Brystbilde av to menn som står ved elv og snakker

​Olje- og energiminister Tord Lien har fulgt med på flommen i Trysil. Tirsdag
kom han på besøk og fikk servert ordfører Ole Martin Norderhaugs ønske om
mer flomsikring i Trysil.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Både olje- og energiminister Tord Lien, fylkesmann Sigbjørn Johnsen og fungerende vassdrags- og energidirektør Anne Britt Leifseth besøkte flomrammede Trysil tirsdag 27. mai.

Alle tre roste Trysil kommune og NVE for måten vi sammen har håndtert den voldsomme flommen på.

- Jeg har fått daglige rapporter og er imponert over hvordan dere har taklet flommen. Roen som ordføreren har vist, later til å ha smittet over på innbyggerne. Det er veldig bra, sa statsråden.

Fylkesmannen

- Jeg har sett at dere har gjort en formidabel jobb i kommunen og vist at dere har gode rutiner og mestrer oppgaven når det virkelig drar seg til, sa fylkesmannen og fortsatte:
- Vi har bare ros og komme med. NVE har også gjort en fantastisk jobb. Og det har alle andre involverte gjort også. Og dere har samarbeidet godt. Å mestre en så vanskelig situasjon styrker folks tillit til kommunen.

NVE tok ansvar

Rådmann Kristian Trengereid takker NVE for at de tok ansvar da det viste seg at pumpene på flomvollen ikke fungerte som de skulle da vannet steg til over inntaket fredag 23. mai.
- Det reddet hele situasjonen. Hadde ikke NVE stått fram og tatt ansvar da, ville alt sett helt annerledes ut, sa han.

Distriktsingeniør Odd Arne Haarseth i NVE takket de lokale mannskapene for kreativitet og innsats som gjorde at problemet ble løst så raskt. Pumpene vil bli permanent fikset når vannstanden i elva kommer tilbake på normalt nivå.

Flomvollen og Moelven

Olje- og energiministeren kjørte om Nybergsund på tur til sentrum og fikk et solid inntrykk av de store skadene. I sentrum besiktiget han både flomvollen og Moelven Trysil sammen med en stort presseoppbud. Han ble utfordret på muligheten for å få penger til mer flomvern i Trysil. Han understreket at regjeringen satser rekordmye på flomsikring, men noen prioritering ville han ikke begi seg ut på.
- Å drive saksbehandling på NVEs område på direkten i en så alvorlig situasjon er uaktuelt, sa Lien.

Tjent inn igjen

At flomforebygging på utsatte steder lønner seg, er ingen i tvil om. Det antas at flomvollen i Trysil, som har holdt sentrum tørt, bare på denne flommen har spart samfunnet for erstatningssummer som overgår investeringen. På Moelven Trysil har de beregnet at en flomvoll vil koste 19 millioner.
- Etter 1995-flommen kom erstatningsoppgjøret her på 15 millioner kroner. I år rakk vi å redde unna større verdier enn da, men jeg er spent på hva skadene beløper seg til. Jeg er ikke i tvil om at en flomvoll vil være inntjent på en flom, maks to, sa daglig leder Runar Pettersen til statsråden.

Vil øve press

Ordfører Ole Martin Norderhaug poengterte at Moelven Trysil er en stor industribedrift med viktige arbeidsplasser for Trysil.
- Med gjentatte oversvømmelser kan det være at Moelven mister interessen for å være her. De må få flomvern. Jeg håper på en positiv behandling av søknaden deres i NVE og vil øve det presset jeg kan. Regjeringen må inn med mer penger til flomvern. Etterslepet er stort, sa han.

Lang kø

Operativ beredskapsleder i NVE Stein Nordvi sa at penger til flomvoll ved Moelven i beste fall kan komme om tidligst 2-3 år.

Fylkesmann Sigbjørn Johnsen sa at han er klar over den lange køa i NVE.
- Men i blant må man bruke penger for å spare kostnader. Fylkesmannen skal være en hyggelig pådriver for Moelven Trysil. Det må være i myndighetenes interesse å gjøre noe med flomproblemene der, sa han.

Nybergsund

Flomvern i Nybergsund ble også tema. Driftsingeniør Odd Arne Haarseth i NVE sa at grunnforholdene der er en utfordring. En flomvoll vil ikke virke fordi vannet vil trenge seg opp gjennom bakken på innsida. Andre løsninger er heller ikke vurdert eller prosjektert ennå.

Bildeglimt fra besøket til statsråd, fylkesmann og NVE-topp

Fylkesmann, ordfører, statsråd (2)Nordvi og Haarseth i NVEOdd Arne Haarseth og Anne Britt Leifseth (2)Olje og energiminister (2)Olje og energiministerOrdfører og statsråd (1)Ordfører og statsråd (2)Ordfører og statsråd (3)Ordfører og statsråd (7)Ordfører og statsråd på flomvollen (1)Ordfører og statsrådOrdfører, statsråd og ØyhovdenPettersen, ordfører og statsråd (2)Rådmann og fylkesmann (1)Rådmann og fylkesmann (2)Rådmann og fylkesmann (3)Statsråd Tord LienStatsråd, Stein Nordvi og ordfører (1)
Sist oppdatert: 19.03.2015 15:23:19