Nytt høydesystem innføres på grunn av landheving

Mann med høydemålingssystem

​Kjetil Norderhaug skal justere alle høyder i Trysil kommune.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

Nå innføres et nytt høydesystem som gjør at alle høyder i Trysil blir justert opp til riktig nivå - noen steder rundt 30 centimeter opp.

Høydesystemet NN1954, som vi har hatt i Norge de siste 60 årene, er ikke presist nok fordi landet fremdeles hever seg etter istiden.

Høydesystem

Et høydesystem er den referansen som ligger til grunn når man angir hvor mange meter over havet for eksempel et fjell er. Det 60 år gamle systemet har betydelige mangler og svakheter, og det er heller ikke blitt korrigert i løpet av disse årene. Enkelte steder er høydeangivelsene mer enn 30 centimeter for lave.

Fremdeles hever landet seg

Norge hever seg fremdeles etter siste istid, noen steder i landet opptil fem millimeter i året. Trysil kommune tilhører den delen av Norge som har størst landheving. Samtidig medfører økende global oppvarming av havnivået stiger, som betyr at også referanseflaten må justeres.

Opp til 35 centimeter høyere

Trysil sammen med Stor-Elvdal, Åmot og Engerdal kommuner (SÅTE-samarbeidet) gikk over til nytt høydegrunnlag 25. november 2015. Dette medfører at alle høyder i kommunene blir justert til riktig nivå. For noen steder betyr dette en endring på hele 35 centimeter opp. Alle høydebærende data som berører offentlige etater, planleggere, arkitekter, entreprenører, prosjektører og landmålere må regnes om. Nye høydekurver skal genereres.

NN2000 erstatter NN1954

Det nye høydesystemet har fått navnet Normal Null 2000 (NN2000). Alle målingene i det nye systemet er korrigert til år 2000. NN2000 er et felles nordisk system som tilsvarer den virkelige situasjonen. Det vil vare i mange år, uten behov for endringer.

Mer informasjon finner du til høyre.

Sist oppdatert: 14.01.2016 16:55:59