Matrikkelen og grunnboka stenger

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 05.11.2019 09:30:00
Skjermdump av Kartverkets hovedside om matrikkelen

​Matrikkelen og grunnboken stenges for registreringer en periode i forbindelse med at Trysil og alle andre kommuner i Hedmark og Oppland får nytt kommunenummer som følge av fylkessammenslåinga. Trysil som i dag har 0428, får 3421.

​Fordi Trysil og 311 andre kommuner får nytt kommunenummer fra nyttår, stenger matrikkelen og grunnboken for registreringer fra oss en periode.

Agita Freimane som er systemansvarlig for GIS i SÅTE IKT (Stor-Elvdal, Åmot, Trysil og Engerdal) opplyser at matrikkelen stenger fredag 13. desember kl. 18 og grunnboken fredag 27. desember kl. 20. Begge åpner igjen 1. januar 2020.

Hvem berører det?

For de 312 kommunene i landet som er berørt av kommune- og/eller fylkessammenslåing, blir det store endringer i eiendomsregisteret (matrikkelen) og grunnboken fra årsskiftet 2019/2020.

- For å redusere risikoen for feil og sikre kvaliteten på oppdateringen, stenges matrikkelen og grunnboken for brukerne fram til årsskiftet 2019/2020, sier Agita.

Det kan berøre alle som har tenkt å kjøpe eller selge eiendom før nyttår, og de som er i gang med en delings-, seksjonerings- eller sammenslåingssak.

Matrikkelkonsekvenser

Mens matrikkelen er stengt, kan ikke kommunene registrere informasjon om:

• nye eiendommer
  • seksjonere/reseksjonere eiendom
  • endre eiendom
  • registrere nye bygninger, adresser
  • registrere konsesjon

Unntak: Egenerklæring

Kommunen kan behandle egenerklæringer om konsesjonsfrihet, men da må skjemaet sendes inn på papir med original signatur – ikke kopi og ikke som vedlegg til e-post. Kommunen kan også behandle egenerklæringsskjema ved frammøte i rådhusets åpningstid (mandag-fredag kl. 9-15). Etter at kommunen har behandlet egenerklæringen, må kunden selv sende den og skjøtet til Kartverket.

Grunnbokskonsekvenser

Det blir ingen tinglysinger i den perioden grunnboken er stengt. Kommunen må sende alle påbegynte saker om seksjonering og reseksjonering til Tinglysingen senest 29. november. Det gjelder spesielt:

• reseksjonering der en eller flere seksjoner utgår
  • matrikkelenhet satt historisk, dvs. eiendom som utgår. Den blir slettet i matrikkel og tinglysing (f.eks. sammenslåing av eiendommer der en eller flere utgår).
  • festenummer gitt bruksnummer, dvs. når eiendom endres fra festetomt til grunneiendom
  • oppheving av seksjonering, seksjonene satt historisk, dvs. sammenslåing av seksjoner der en eller flere utgår.
  • oppretting av ny eiendom eller endring av eksisterende

Saker som har god tid til frist, kan vente til over nytt år.

Sist oppdatert: 05.11.2019 10:17:39