Marker stedet for viltulykker

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 17.07.2018 08:13:17
Viltbånd

​Alle bør ha viltbånd i bilen for å vise fallviltmannskaper hvor skadde dyr forlot vegen. Det står mye nyttig informasjon på dem også. Du får viltbånd på servicetorget i rådhuset blant annet.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

På servicetorget i rådhuset kan du få gule viltbånd til å ha i bilen.

​Hvis man kommer ut for en viltulykke, skal man ringe politiet på 02800. De setter over til kommunens fallviltgruppe.

Marker stedet

Hvis du må forlate ulykkesstedet før de kommer, er det viktig at du markerer hvor dyret forlot vegen. Da vet fallviltgruppa straks hvor de skal begynne å søke. De sparer tid, og det skadde dyret slipper å lide lenger enn nødvendig.

Ved viltulykke

På viltbåndet står det også hvordan en skal opptre ved en viltulykke:

• Ta på refleksvest og sikre skadestedet. Sett ut varseltrekant umiddelbart.
  • Ring politiet på 02800 - du vil bli satt over til lokalt fallviltmannskap.
  • Ved personskade - gi førstehjelp og ring 113.
  • Dersom du etter avtale med lokalt fallviltmannskap må forlate skadestedet før de ankommer, benytt dette gule viltbåndet og marker stedet hvor dyret forlot vegen.
  • Følg aldri etter skadet vilt på egenhånd.

Ta ansvar

• Du plikter å varsle om påkjørsel av dyr, selv om du tror dyret er uskadd.
  • Du risikerer avkortning på forsikringen og bonustap om ulykken ikke rapporteres og registreres.
  • Manglende varsling kan føre til anmeldelse.
  • Avliv aldri en skadet elg, hjort eller rådyr på egenhånd. Avgjørelsen om avliving skal tas av polit eller fallviltmannskap.
  • Ta aldri med deg ​et påkjørt og drept vilt uten tillatelse.

Tilpass farten

Det står annen nyttig informasjon på båndet også, blant annet:

• Ta varselskilt for elg på alvor!
  • Å holde fartsgrensa kan faktisk være for høy fart. Treffer du dyret med 10 km/t lavere fart, kan det redde liv.
  • Senker du farten fra 80 til 70 km/t, reduserer du risikoen for ulykke med 50 %.
  • Ha blikket rettet mot veibanen og sideterrenget. Dyrene er vanskelige å oppdage, du må aktivt se etter elg, hjort og rådyr.
  • Vær oppmerksom på at hjortevilt sjelden kommer alene.
  • Vis hensyn ved viltulykkessteder og ivareta trafikksikkerheten til fallviltmannskapene.
Sist oppdatert: 17.07.2018 08:32:39