Marit Bjørgen fikk Trysil-Knutprisen 2018

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 13.08.2018 09:55:00
Marit Bjørgen

​Marit Bjørgen er den ellevte vinneren av Trysil-Knutprisen. Hun er et forbilde for norsk ungdom, ikke bare for sine mange bragder i skisporet, men også for den personen hun er.

Foto: NTB scanpix

​Trysil-Knutprisen for 2018 gikk i år til skidronningen Marit Bjørgen. Overrekkelsen fant sted i Trysil sentrum mandag 13. august.

​Marit Bjørgen er vel kjent som en av Norges største langrennsløpere. Selv om hun nå legger opp som toppidrettsutøver vil hennes bragder og fine framtreden bli husket lenge.

Et nasjonalt forbilde

Valget av Marit Bjørgen som årets Trysil-Knut var lett. Helt siden 2003 har hun vært Norges fremste kvinnelige langrennsløper.

- Til tross for motgang og enkelte år med svakere resultater har hun gjennom målbevisst arbeid kommet tilbake og levd opp til Trysil-Knutprisens målsettinger om å hedre de som har vist evne til å nå målene om raskere, høyere og lengre, sier Ole Martin Norderhaug.

Mestvinnende vinterolympier

I OL-sammenheng har hun vunnet åtte gull-, fire sølv- og tre bronsemedaljer og er dermed tidenes mestvinnende vinterolympier.

Mestvinnende VM-medaljør

Hun er også den mestvinnende VM-medaljør i langrenn med 26 medaljer, hvorav 18 gullmedaljer.
Hun ble kalt VM-dronningen av Oberstdorf i 2005 med tre gull, en sølv og en bronse, og hun var OL-dronning i 2010 i Vancouver med tre gull, en sølv og en bronse. Både i VM 2011 og 2013 vant hun fire gull og en sølv. Under OL 2014 i Sotsji vant hun tre gull, mens hun vant to gull-, en sølv- og to bronsemedaljer under Vinter-OL 2018 i Pyeongchang.

114 seire i verdenscupen!

Bjørgen har vunnet verdenscupen sammenlagt fire ganger, sprintverdenscupen fire ganger og distansecupen to ganger. Hun er med sine 114 seire den langrennsløperen i verden som har vunnet flest verdenscuprenn individuelt. Hun har også 29 verdenscupseire i stafett, samt 25 norske mesterskap i langrenn. Hun vant Tour de Ski 2014/15.

Forbilde

Trysil-Knut er et nasjonalt symbol på mot og evne til å mestre utfordringer. Han ble et ideal for norsk ungdom. - Marit Bjørgen har også blitt et forbilde for norsk ungdom, ikke bare for sine mange bragder i skisporet, men også for den personen hun er, sier Norderhaug.

Prisutdeling før rulleskirennet

Trysil-Knutprisen deles ut av fylkesmann Sigbjørn Johnsen i forkant av rulleskirennet 13. august, nærmere bestemt kl. 17.30 utenfor Trysil rådhus. Ved siden av Sigbjørn Johnsen består komitéen av tidligere statsråd, fylkesmann og stortingsrepresentant Sylvia Brustad, tidligere ordfører Ole Martin Norderhaug, Skistardirektør Bosse Halvardsson og sponsorgeneral Svein Skarpmo.

Tidligere prisvinnere

Prisen er en statuett av Trysil-Knut, laget av kunstneren Skule Waksvik. Tidligere prisvinnere er:

• 2017: Dronning Sonja
  • 2016: Erling Neby​
  • 2015: Nils Arne Eggen
  • 2014: Jørn Lyseggen
  • 2013: Even Kvien
  • 2012: Olav Thon
  • 2011: Petter Northug
  • 2010: Aksel Lund Svindal
  • 2009: Dagfinn Enerly
  • 2008: Gunnar Sønsteby

Statuttene

I statuttene for prisen heter det:
Trysil-Knut er et nasjonalt symbol på mot og evne til å mestre utfordringer. Han sprengte grenser med sine østerdalsski, stadig høyere, raskere og lengre. Trysil-Knut ble et ideal – norsk ungdom skulle stå støtt som Trysil-Knut. Vi vil forvalte arven fra Trysil-Knut ved å hedre folk i Norge som har gjort de store bragdene med styrke, mot og engasjement. Vi vil løfte fram idealer for norsk ungdom, de som viser veg og som inspirerer andre til å tørre, ville og kunne.

Sist oppdatert: 20.08.2018 09:45:01