Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
Nyheter

Møteplass for flomofre

Kvinner og menn sitter ved bord satt sammen som en hestesko, en mann står
​Åpent hus for flomberørte var invitert til Trysil-Knut hotell og klubbhuset i Nybergsund tirsdag 27. mai. Åpent hus blir det også onsdag 28, mai på de samme stedene kl 17-19.

​​13 møtte fram på Trysil-Knut hotell 27. mai for å få informasjon og stille spørsmål til Trysil kommune. Det var også viktig at de som er rammet av flommen kunne få muligheten til å prate med andre i samme situasjon. 

Treffpunkt

- Vanlig for alle som har vært i og er i en slik situasjon er å kjenne på og bekymre seg for praktiske ting. Mennesker som er berørt av flommen vil selvsagt reagere forskjellig, men det er viktig for oss å gi dere et treffpunkt der dere kan sette dere ned og prate sammen, innledet kommuneoverlege Jonas C. Jeppesen. 

Ulike reaksjoner

De fleste av oss handler veldig sunt og riktig i en krisesituasjon. - Det er viktig å gi de som er rammet anerkjennelse når alt er kjett. Apati, sinne og frustrasjon er helt normale reaksjoner. Ta gjerne kontakt med meg hvis du trenger noen å prate med. Det kan være lurt å ta kontakt hvis du ikke forstår dine egne følelser eller at du har det vanskelig over lengre tid, sa psykiatrisk sykepleier Ann Kristin Øverby. 

Være i forkant

Kommunalsjef Bjørn Myhre understreket hvor viktig det har vært og er og ligge i forkant under flommen. - Underveis har vi brukt flomsonekart og tatt høyde for verst tenkelige utvikling. Vi har samarbeidet tett med både NVE, sivilforsvaret, helse, brannvesen og teknisk sa Myhre. Situasjonen er også en helt annen nå  enn i 1995. Nå har vi en flomvoll, pumper og beredskapsplaner som fungerer som de skal, sa ordfører Ole Martin Norderhaug. 

Ødeleggelser

Flere har fått kjellerne sine fylt med vann og må totalrenovere hele underetasjer eller skifte ut vegger og gulv, og noen sliter også med kloakk som har kommet inn i huset. Lavt strøminntak på Torp har ført til at hele leilighetsbygget på Torp er uten strøm. En av de som har leilighet der fortalte om frustrasjonen og mange våkenetter for å kontrollere og følge med på flomutviklingen. Det er ni leiligheter på Torp, og det kan se ut som strømmen kanskje er tilbake over helga. - Heldigvis har alle alternative bosteder, og vi har forsikring, sa en av beboerne. 

Uaktuelt å flytte

Selv med store ødeleggelser er det ikke aktuelt eller enkelt å flytte. Noen bor i barndomshjemmet sitt og ønsker å forsette med det. - Men å bo på en flomutsatt plass, fører til at jeg får en psykisk uro og følger ekstra godt med om våren og ser på snømengden som ligger igjen i fjellet, sa en av de som er berørt av flommen. En annen understreket at det tross alt er veldig fint å bo ved elva når den har normal vannstand. 

Ryddejobben 

Brannvesenet kan hjelpe de som trenger det til å bli kvitt flomvann fra kjellerne sine, så ring 110 for bistand. Det er viktig at hver enkelt tar kontakt med sitt forsikringsselskap hvis de ikke allerede har gjort det. Et tips kan være å ta bilder for å dokumentere ødeleggelser og ødelagte eiendeler. Avtal dette med forsikringsselskapet ditt.
Trysil gjenvinningsstasjon har utvidet åpningstiden sin på fredag til kl 19. Åpningstiden blir da kl 10-19 førstkommende fredag. På lørdag har de åpent kl 9-13.

Stort informasjonsmøte

Tirsdag 3. juni kl 18 blir det et stort folkemøte. Ordfører, rådmann, forsikringsbransjen og folk som håndterer naturskader kommer. Hold av datoen, så kommer vi tilbake med mer informasjon.


Vi oppfordrer alle til å ta kontakt med oss ved spørsmål og behov for hjelp, se telefonnummer til høyre. Her finner du også annen relevant informasjon.

 

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:23:20