Asylsøkerne i Trysil er i full aktivitet

Trysil-Knut hotell

​Trysil-Knut hotell er nå det eneste akuttmottaket for asylsøkere. 129 personer bor der.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Asylsøkerne på Trysil-Knut hotell sitter ikke med hendene i fanget. De lærer seg norsk og er med på mange aktiviteter av ymse slag.

​Trysil kommune gir de ni elevene i barneskolealder norskundervisning i et eget klasserom på Innbygda skole kl 9-12.30 på tirsdager, onsdager og torsdager. Berit Solhaug er læreren deres.

Ungdomsskoleelevene

De fem elevene i ungdomsskolealder får norskundervisning av Gerd Elise Storvik på hotellet når de yngre elevene er på barneskolen.

Norsk for voksne

De voksne får norskundervisning av frivillige med diakon Birthe Øverby i spissen.

- Vi begynte allerede 16. november. Først var det Gerd Elise Storvik, Berit Solhaug og jeg som underviste, men nå som de to er engasjert av kommunen, har jeg fått med meg fire andre frivillige, sier Birthe Øverby.

To grupper

De voksne er delt i to grupper.

- Onsdag kl 12 underviser vi de arabisktalende. Mange av dem har utdanning og snakker noe engelsk. Onsdag kl 13 underviser vi de dari- og farsitalende. Det er fantastisk og går fint. Betjeningen på mottaket er veldig forekommende og hjelper oss med utstyr som penner, papir og permer, sier Birthe.

Rolf Mobæk på Trysil-Knut hotell sier at han har sagt at de kan tenke seg å betale for noen ekstra undervisningstimer for de voksne dersom de Birthe & Co har kapasitet til det.

Fotball

Driverne av mottaket har leid Sundethallen to dager i uka slik at de som vil, kan trene fotball; syrerne på mandager og afghanerne på torsdager.

- Vi har ordnet fotballsko til de aller fleste. De tar seg til og fra hallen på egenhånd. I tillegg deltar noen ungdommer på fotballtreninger med Trysil fotballklubb yngresgruppe, forteller Mobæk.

Treningsrom

På mandager, onsdager og fredager får asylsøkerne bruke treningsrommet på Sønsthagen, to grupper hver dag.

- Det er 10 personer i hver gruppe som trener en time hver gang. Menn trener mandag, onsdag og første økt på fredager og kvinner siste økt på fredag. Aktiviteten er populær, og ideelt sett skulle vi hatt ei økt til hver dag. Vi har ansvaret for å låse opp, stenge etter bruk og være til stede under treningene. Den jobben betaler vi foreldregruppa i Trysil fotballklubb yngres for å gjøre på dugnad, sier Mobæk.

Undersøker mer

Han er i gang med å undersøke muligheten for å leie seg inn på flere aktiviteter, som volleyball i Trysilhallen og svømming på Sønsthagen, for det har flere sagt at de kan tenke seg. Om det lar seg gjøre, er foreløpig uvisst.

Lekerom

Et ektepar på Vestby har hjulpet til med å få stand et lekerom for barna. Det er veldig populært.

Sosialt

Ellers er det stor aktivitet rundt bordtennisbordet på hotellet. Og det går en del i kortspill.

- Asylsøkerne samler seg gjerne i grupper og har det sosialt, enten i fellesarealer eller inne i leiligheter og rom, sier Rolf Mobæk.

Internett

Kontakten med omverdenen er også på plass.

- Før jul investerte vi i en kraftig oppgradering av Wifi-løsningen, og det er nå svært gode forhold i hele hotellet, sier Mobæk.

Matlaging

1-2 dager i uka får asylsøkerne tilbud om å lage mat de er vant til fra hjemlandet.

- Så langt råd er, kjøper vi inn råvarer etter deres ønske og hjelper til på kjøkkenet ved behov. Fire-fem beboere deltar i matlagingen hver gang. Det er god stemning på kjøkkenet disse dagene, sier han.

Som regel vasker asylsøkerne på omgang restauranten etter hvert måltid, og mange er behjelpelige med å rydde opp.

Klær

En beboer har tatt på seg ansvaret med å sortere og dele ut klær som kommer inn. Han gjør ifølge Mobæk en strålende jobb og har full kontroll over hvem som har fått, og hvem som trenger hva, og fordeler annenhver gang til de ulike nasjonalitetene. Han snakker begge språkene samt engelsk.

Snø og vinter

Asylsøkerne takler Trysil-vinteren greit, i alle fall nå når de har fått gode råd om påkledning av barna. De er en del ute og aker og synes sparkstøtting er spennende.
I starten var det mangel på vinterklær, men det har bedret seg, ifølge Mobæk.

- Mesteparten har vi fått inn fra gode givere, og noe har vi kjøpt selv. Noe av det som trengs mest nå er tre barnevogner. Vi har fire, men skulle hatt sju, sier han.

Lommepenger

Systemet med betaling av lommepenger fra staten har fortsatt ikke kommet i gang, men mottaket har nå avtalt med UDI at de utbetaler 500 per voksen og 400 per for barn som de skal få refundert fra UDI senere.

God stemning

Rolf Mobæk oppsummerer med at det hersker en god stemning blant asylsøkerne, situasjonen tatt i betraktning. De viser stor omsorg for hverandre og støtter hverandre så snart noen trenger det. Det er også en svært god dialog og tone mellom asylsøkerne og de ansatte på hotellet.

- Vår avtale med UDI løper til 2. mars, men med vår positive erfaring så langt, har vi ønske om å forlenge avtalen med ytterligere to måneder, sier han.

Sist oppdatert: 29.01.2016 13:37:22