Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
Nyheter

Klart for flomvoll ved Moelven Trysil

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 21.06.2017 13:47:13
Moelven Trysil og Trysil fjernvarme under flommen i 2016

​Slik så det ut på sagbrukstomta på Slettmoen industriområde i 2016. Forhåpentligvis kommer Trysilelva aldri mer inn på området, for nå kommer flomvollen.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Trysil kommune, Moelven Trysil og Trysil Fjernvarme er enige om kjøpesummer og annet, så nå er det klart for flomvoll langs sagbrukstomta.

​Alle nødvendige avtaler mellom de tre partene ble underskrevet i Trysil rådhus 21. juni 2017.

Kjøper eiendommen

Moelven Trysil AS og Trysil Fjernvarme AS kjøper eiendommene de har festekontrakt på i dag, av Trysil kommune. Moelven betaler 2,2 millioner kroner for drøyt 125 mål. Trysil Fjernvarme får sine 9,5 mål gratis fordi taksten viser at eiendommen har negativ verdi på grunn av flomfaren. Det har deler av Moelvens også, men den er så stor at noe av den ligger gunstigere til og er verdt sine millioner.

29 millioner kroner

Å bygge den 700-800 meter lange flomvollen på nord- og østsida av Moelven og fjernvarmen vil koste rundt 29 millioner kroner. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil betale halvparten. Resten, den såkalte distriktsandelen, er kommunens ansvar. Men i praksis blir det Moelven Trysil og Trysil Fjernvarme som betaler den.

Fiskesti til folket

I tillegg til flomvollen vil Moelven og fjernvarmen bygge fiskesti nede ved elva på yttersida av flomvollen, slik at allmennheten er sikret tilgang til elva.

- Vi ønsker også å bygge ny atkomstveg slik at hovedtrafikken hit kommer via den nordre innkjøringa og ikke gjennom bolig- og handelsområdet som i dag. Alt i alt tror jeg hele prosjektet vil forskjønne utsikten industriområdet, sier direktør i Moelven Trysil Runar Pettersen.

Byggestart i høst

Styreleder i Trysil Fjernvarme Ola Børke håper på byggestart allerede i høst og at flomvollen skal stå ferdig til å stanse en eventuell vårflom i 2018.

- Hvis alt går på skinner, er det mulig. Vi fikk godkjent reguleringsplanen der alle disse tiltakene er med, allerede i 2013, sier Runar Pettersen.

Avgjørende for videre drift

Både Pettersen og Børke mener flomvollen er helt nødvendig for framtidig drift av de to foretakene da den sikrer stabil drift og at de ikke taper penger på driftsstans og ødelagte råvarer, materialer, maskiner og utstyr på grunn av flom. Flomvollen er også et viktig helse-, miljø- og sikkerhetstiltak for de ansatte på industriområdet.

Fornøyd ordfører

Ordfører Erik Sletten er glad for at ting nå er på plass fordi det sikrer arbeidsplassene i de to foretakene som lever godt med hverandre på industriområdet. Trysil Fjernvarme får avfallet fra sagbruket til sin produksjon og gir tørkevarme tilbake. Han minner også om fjernvarmens betydning beredskapsmessig. Og han roser NVE som har prioritert denne flomvollen på sitt stramme budsjett.

- Mange må vente i mange år på penger fra NVE. Her kommer det rimelig raskt. Så er det også slik at investeringen kan være spart inn igjen raskt. En flom kan gjøre skader for 15 millioner på dette industriområdet, sier han.

Sist oppdatert: 21.06.2017 14:15:58