Høgskolen har laget rapport om Julussa-ulvene

Kart som viser område ulvetispa brukte i 2015

Kartet viser at ei tispe født i Julussa-reviret vandret en del i Trysil i fjor.

Copyright: Høgskolen i Hedmark

Høgskolen i Hedmark har laget  en rapport om Julussa-ulvenes områdebruk og uttak av elg ​2014-2015.

​Barbara Zimmermann på Campus Evenstad skriver at Julussa-ulvene bruker et revir som dekker deler av Åmot, Stor-Elvdal og Rendalen kommuner. Dessuten har ei tispe som ble født i reviret og merket med GPS, brukt deler av Trysil kommune i løpet av 2015.

Ulvetispe i Trysil

Tispa gikk etter 30. april 2015 for det meste atskilt fra foreldreparet. Den holdt seg hovedsakelig innenfor sitt kjerneområde i de sørøstlige delene av Julussareviret og tilgrensende områder, men den hadde noen utflukter inn i Slettåsreviret og østover til Varlia, der den spiste på en skutt elg, og Trysilelva, står det i rapporten.

Forvaltning

- For elgforvaltning i områder med ulv er det av stor betydning å ha forskningsbasert kunnskap om ulvenes arealbruk og elgens bestandstetthet og bestandsutvikling, skriver forskerne i rapporten og kommer med flere forslag til tilrettelegging av elgforvaltningen og videre forskning for å tette nåværende kunnskapshull.

Ønsker mer info om elg

Forskerne avslutter rapporten om Julussa-ulvene slik:
- Vi i Skandulv vet etter hvert mye om ulvers geografiske fordeling og bruk av landskapet, men vi vet mindre om sesongvariasjon i elgstammens fordeling innenfor ulverevir, og vi vet spesielt lite om hvordan elgene fordeler seg sommerstid og før elgjakta om høsten. Det ville vært et stort framskritt å få tilgang på stedfestet informasjon om hvor elgene er skutt under jakta inkludert kjønn og alder. Sett-elg data på jaktfeltnivå sammen med forflytningsmønsteret til ulvene ville også vært til stor nytte.

Du finner hele rapporten til høyre.

Sist oppdatert: 03.02.2016 15:53:46