Forbered deg på flom

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 10.04.2018 11:36:21
Hans Martin Aas, Erik Sletten og Jan Sævig

​Beredskapskoordinator Hans Martin Aas, ordfører Erik Sletten og rådmann Jan Sævig følger nøye med på snøsmeltinga i Trysil og eventuell flom. De gjør nødvendige tiltak etterhvert som behovet måtte melde seg. Nå ber de folk forberede seg på flom og sikre egne verdier.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Beredskapsledelsen i Trysil kommune ber alle som kan bli berørt av flom i vår, om å forberede seg.

​Ifølge NVE er Trysilvassdraget ett av to vassdrag i Sør-Norge der det er størst sannsynlighet for at det blir skadeflom i vår, sier beredskapskoordinator Hans Martin Aas.

Flomanalyse

Av NVEs flomanalyse går det fram at det med 60 % sannsynlighet kommer til å bli en alvorlig situasjon som forekommer sjelden og som krever beredskapsmessige forberedelser og kan medføre alvorlig skade. Og det er hele 90 % sannsynlig at vi får en utfordrende situasjon som krever oppfølging og som kan medføre skader lokalt.

Lensepumper

Ordfører Erik Sletten sier at hver og en av oss vet best hvordan vi kan bli berørt av flom.

- Forbered dere deretter. Kjøp lensepumpe hvis du tror du kan komme til å trenge det. Eller forsikre deg om at du får lånt av andre. Trysil kommune har ingen pumper å låne ut. De vi har, vil vi trenge selv for å sikre egen drift og kommunens bygninger, sier han.

Rydd unna

Han oppfordrer også alle til så snart som mulig å begynne å flytte unna ting i flomutsatte kjellere, uthus og boder, og å sikre båter og andre ting som måtte ligge eller stå usikret ute.

- Ta ansvar for egne eiendeler. Folk er sjøl sine beste beredskapsrådgivere. De vet ut fra erfaring hvor høyt flomvannet kan komme til å stå hos seg, sier ordføreren.

Få flere råd om tiltak på varsom.no.

Uvisst

Selv om sannsynligheten for at det blir skadeflom i år er stor, er det ikke sikkert at det blir storflom. Det kommer helt an på været.

- Det er ikke spådd mye nedbør framover. Ifølge yr.no blir det plussgrader hele døgnet fra neste uke. Men svenske klart.se mener det skal bli minusgrader på natta til i alle fall 21. april. Minusgrader bremser snøsmeltinga betraktelig, sier Hans Martin Aas.

Været

- I 1988 var det mer snø enn nå, men da ble det ikke flom. I fjor var det mye mindre snø enn nå, men da fikk vi regn - og flom. Så dette er ikke lett å spå. Derfor er det et godt råd å be folk forberede seg på at det kan bli flom, sier rådmann Jan Sævig.

Rører på seg

Beredskapsledelsen følger sjølsagt nøye med på flomvarsler og vannføringa i Trysilelva.

- Vannføringa ved målestasjonen i Nybergsund har begynt å røre på seg. Det betyr at snøsmeltinga har startet, og det er bra, sier beredskapskoordinatoren.

- Jo senere snøsmeltinga begynner, jo bråere blir den, og jo mer øker faren for flom. Jo mer som smelter fra nå til 17. mai, jo bedre er det med tanke på minst mulig flom, sier rådmannen.

Forbedringer

Trysil kommune har gått gjennom loggen og gjort flere forberedelser siden flommen i 2014. Hans Martin Aas nevner for eksempel at vegen ved Sætre og en grunnvannsbrønn i Nybergsund er hevet, og at en avløpspumpestasjon i Innbygda er forbedret.

Flomvoll

Og nå kommer flomvollen ved Moelven Trysil. Den vil hindre store skader på sagbrukstomta.

- At vannet ikke lenger kommer inn der, vil ikke merkes, eller i alle fall helt minimalt, på vannstanden lenger sør i elva, sier de tre i beredskapsledelsen.

SMS-varsling

Trysil kommune har hatt god nytte av å sende ut SMS-varsler til folk ved tidligere flommer. Sjekk om du står på varslingslista. Gjør du ikke det, kan du registrere deg der selv. Der kan du også endre eller legge til telefonnummer du ønsker å bli varslet på.

Sist oppdatert: 11.04.2018 11:04:24