Flomtoppen er nådd

mann i rød jakke på flomvoll

​Stein Nordvi i NVE slår fast at flomtoppen i Trysilelva ble nådd mandag 26. mai.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Etter at vannstanden i Trysilelva sank hele natt til tirsdag, slår NVEs operative beredskapsleder Stein Nordvi fast at flomtoppen i Trysilelva er nådd.

​- Det er ikke meldt nedbør de nærmeste dagene. Det er kaldt i været. Det er fortsatt usikre snøforhold, men metereologene sier at man må opp i 900 meters høyde for å finne snømengder av betydning. NVE regner det derfor som sikkert at nedgangen i vannstanden i Trysilelva vil fortsette, sa Nordvi på et møte i kriseledelsen i Trysil kommune tirsdag morgen.

Værforandringer

Nordvi sier at hvis vannet skal begynne å stige igjen nå, må det bli voldsomme værforandringer med mye nedbør. Men det er ikke varslet.
- Og skulle det skje, blir det snakk om en ny flom. Men det regner vi ikke som sannsylig. Flommen vi har nå, er definitivt på retur, sier Nordvi.

Vannmålinger

Vannmengdene som passerer målestasjonen i Nybergsund, var nede i 631,6 kubikkmeter i sekundet tirsdag 27. mai kl 7. Det er 1,4 kubikkmeter i sekundet under 50 års flom. Kl 9.30 viste målepinnen ved gammelbrua at vannet har sunket 28 cm siden i går efta kl 15.30.

Fra rødt til oransje

Tirsdag formiddag nedgraderte NVE flomvarselet i Trysil fra rødt til oransje og skrev:
Lite nedbør og kaldere vær medfører lavere vannføring. Varsel om flom, oransje nivå i Trysilelva, pga. snøsmelting. Vannføringen i Trysilelva kulminerte mandag på et nivå over 100-årsflom og er synkende. Vannføringen er ventet å avta de kommende dagene.

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:23:17