Flomsituasjonen 28. mai 2020

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 28.05.2020 13:29:33
Nybergsund bru 11. mai 2018. Foto: Jon Are Wethal

​Det er gunstig vær mht. flomsituasjonen for tida, men NVE har ikke avblåst flomfaren, heller ikke i Trysilelva. De venter økt vannføring i pinsen. Hva som skjer etter det, avhenger så klart av været. Bildet er fra Nybergsund bru 11. mai 2018.

Foto: Jon Are Wethal

​Selv om det har smeltet en del snø den siste uka, er det fortsatt relativt stor sannsynlighet for stor vårflom både i sør og nord, melder NVE.

​De slår fast at vårflommen nå er i gang i store deler av landet, men at den foreløpig er ganske moderat.

196 kubikk

Kl. 12 i dag passerte det drøyt 196 kubikkmeter i sekundet ved målestasjonen i Nybergsund. Kl. 7 mandag var tallet 185 kubikkmeter.

- En middelflom er til sammenlikning på 328 kubikkmeter per sekund, og flommen i 2018 hadde sin topp på 548 kubikkmeter per sekund. NVE har i sin prognose varslet at det kan bli en stor flom i Trysilelva. Det betyr i praksis ei vannføring på mellom 10- og 100-årsflom, altså mellom 470 og 670 kubikkmeter per sekund, sier beredskapskoordinator i Trysil kommune Hans Martin Aas.

Pinsen

- På grunn av økende temperatur og varmere vær en uke framover, ventes det økt snøsmelting og påfølgende økende vannføring gjennom helga i alle vassdrag som kommer fra områder med mye snø. Dette gjelder både i Sør- og Nord-Norge, skriver NVE og slår fast at det er gunstig hvis værvarselet om lite nedbør de nærmeste dagene, slår til.

Gult nivå

- Hva som skjer videre framover, er helt avhengig av været og foreløpig usikkert. Vannføringa kan noen steder i Sør-Norge passere nedre grense for gult nivå i løpet av første halvdel eller midten av kommende uke, og fortsatt være økende. Hvordan vannføringa vil utvikle seg etter midten av kommende uke, er det for tidlig å si noe om nå, skriver NVE.

Oransje nivå

De minner imidlertid om at det er stor sannsynlighet for at vannføringa skal passere nedre grense for oransje nivå i løpet av våren, men det er også en viss sannsynlighet for at den kan passere nedre grense for rødt nivå i løpet av de neste ukene.

- Det gjelder spesielt i Nord-Norge, men også flere steder i Sør-Norge, skriver NVE og nevner høyereliggende deler av Trysilelva som ett av de aktuelle vassdragene.

Følg med på varsom.no.

Sist oppdatert: 28.05.2020 13:56:31