Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
Nyheter

Flomsituasjonen 25. mai 2020

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 25.05.2020 15:07:26
Ljøra 25. mai 2020

​Ljøra vokste kraftig i løpet av helga, i likhet med andre elver, åer og bekker i Trysil.

Foto: Berit Helen Haget

​Helgas regn har økt vannføringa i bekker, åer og elver i Trysil kraftig.

​- Klokka 7 mandag morgen var vannføringa i Trysilelva i Nybergsund på 185 kubikkmeter per sekund, sier beredskapsansvarlig Hans Martin Aas. Fredag var vannføringa på 80 kubikkmeter per sekund.

Kan bli stor flom

- En middelflom er til sammenlikning på 328 kubikkmeter per sekund, og flommen i 2018 hadde sin topp på 548 kubikkmeter per sekund. Det var helgas regn som utløste den kraftige økningen i vannføringa. NVE har i sin prognose varslet at det kan bli en stor flom i Trysilelva. Det betyr i praksis ei vannføring på mellom 10- og 100-årsflom, altså mellom 470 og 670 kubikkmeter per sekund, sier Hans Martin.

Lik utvikling

Om utviklinga blir som de siste 12 timene fram mot mandag morgen, vil vi nå en slik flomtopp om 4-8 dager.

- Men ettersom de siste 12 timene inneholdt mye regnvann og det ifølge værvarslene ikke skal regne denne uka, er det grunn til å anta at vi ikke får like stor økning i vannføringa, og at flomtoppen derfor kan komme noe senere, sier han.

Lik prognose

NVE har ikke endret sin vårflomprognose for Trysilelva, men holder fast ved 75 % sannsynlighet for stor flom. Snøsmeltinga er i gang, men de har ikke utstedt flomvarsel noe sted ennå. Det kan endre seg raskt, avhengig av været, så følg med på varsom.no, anbefaler de.

Gunstig varsel

Ifølge NVE er det indikasjoner på synkende temperatur igjen fra midten av denne uka.

- Hvis det slår til vil snøsmeltinga avta, med påfølgende avtagende vannføring. Det er en gunstig utvikling dersom det kommer lite nedbør, og varme perioder blir avløst av korte perioder med lavere temperatur som bremser snøsmeltinga, skriver de.

Sist oppdatert: 25.05.2020 15:27:55