Flommen har kulminert, tror NVE

To menn i røde NVE-jakker på flomvollen

​Distriktsingeniør Are Mobæk i NVE i Nord-Østerdal og operativ beredskapsleder
Stein Nordvi i NVE har vært i Trysil hele dagen. De mener flommen har
kulminert.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

På et møte i kriseledelsen i Trysil mandag kveld, sa operativ beredskapsleder i NVE, Stein Nordvi, at flommen i Trysilelva ser ut til å ha kulminert. Men helt sikre på at den ikke vil øke igjen, er de ikke.

​- Jeg har konferert med flomvarslinga, og de er enige med oss som har vært ute i felten i dag. Vannet har gått ned noen centimeter i løpet av dagen, og det er ingenting som tyder på at vannstanden skal øke kraftig igjen nå. Elva går nå 1-1,20 meter under toppen på flomverket. Også i Nybergsund har elva gått litt ned, sa Nordvi.

Ikke helt sikre

Nordvi tror ikke elva vil stige igjen med mindre det kommer mye varme med økt snøsmelting eller mer nedbør.
- Det er det ikke meldt de nærmeste dagene. Flommen i sidevassdragene har gått ned. Og vannføringa i både Femund og Engersjøen har stabilisert seg. Ikke noe tyder på at det skal komme mye vann nordfra på en gang. Men helt sikre blir vi aldri, sa han.

Geotekniker

NVEs geotekniker Ingrid Havnen kom fra Trondheim mandag for å inspisere flomvollen i Trysil sammen med distriktsingeniør Odd Arne Haarseth.
- De har ikke funnet noen svakheter i flomverket, sa Nordvi som anbefalte å ha døgnvakt ved pumpene så lenge de går. Det kan dreie seg om mange dager ennå.

Fortsatt rødt

NVEs flomvarsel for Trysil er fortsatt rødt. Det vil det være så lenge vi har over 50 års flom. Klokka 18 mandag kveld var vannføringa i Nybergsund 679,5 kubikkmeter i sekundet. Det er 9,5 kubikkmeter over 100 års flom. NVE sender ut flomvarsel en gang i døgnet. Det neste kommer cirka kl 11.30 tirsdag.

I beredskap

Trysil kommune er fortsatt i full flomberedskap, sier ordfører Ole Martin Norderhaug. I tillegg pumpene på flomvollen, er flomtelefonen, vegtelefonen og vann- og avløpstelefonen døgnbemannet - numrene finner du i øverste lenke til høyre. Servicetorget i rådhuset er døgnåpent i alle fall fram til tirsdag på tlf 62 45 77 00. Annet nøkkelpersonell er i beredskap og rykker ut ved behov.

Brannvesenet

Brannvesenet har utvidet bemanninga. Sju mann er på vakt i alle fall fram til torsdag morgen. Hvis situasjonen forverres, kalles de straks til brannstasjonen der de har kort utrykningstid fra, sier vikarierende brannsjef Magne Kristiansen. Brannvesenet har også flyttet utstyr til Trysil slik at de nå har fire båter, tørrdrakter og redningsvester parat i fall de skal hjelpe til med å evakuere folk. Sivilforsvaret er også klare til innsats hvis det skulle bli nødvendig.

Litt lettere

- Situasjonen virker litt lettere i kveld enn søndag. Men det er fortsatt 100 års flom i vassdraget. Og vi skal ikke glemme at mange allerede er påført store skader på hus og eiendom og den psykiske belastningen det er å oppleve slikt, sier ordfører Ole Martin Norderhaug og tenker på flomofrene i Nybergsund, på vestsida av Trysilelva i sentrum og på begge sider av elva i Innbygda sør for sentrum.

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:23:17