Fylkesmannen møtte den første fødte innlending

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 14.01.2019 12:40:00
Knut Storberget gir den førstefødte innlendingen Østerdalslue

​Béatrice Mapendo og Dunia Safari fra Trysil ble foreldre til nyttårsbarnet Dominic Samuel 12 minutter over midnatt nyttårsaften. Han ble dermed den første som kom til verden som innlending. Fylkesmann Knut Storberget ga ham ei østerdalslue i velkomstgave.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Helt fantastisk, sa fylkesmann Knut Storberget da han på sitt første besøk i Trysil fikk møte den første som ble født innlending.

​Han heter Dominic Samuel Safari og ble født 12 minutter etter midnatt nyttårsaften. Han ble ikke bare Innlandets, men hele Norges nyttårsbarn.

Østerdalslue

Knut Storberget hadde - via tolk - en god prat med foreldrene Béatrice Mapendo og Dunia Safari i inngangspartiet på Trysil sykehjem der Fylkesmannens delegasjon hadde møte med Trysils politiske og administrative toppledelse fredag 11. januar. Han gratulerte paret som nylig kom til Trysil fra Kongo, med deres andre barn og ga den nyfødte gutten ei østerdalslue.

- Selvfølgelig; stavtaket foran. Den første innlendingen måtte bli født i Trysil, kommenterte han blidt til resten av forsamlingen.

Stolt ordfører

Det var en stolt ordfører Erik Sletten som tok imot Fylkesmannen. Han fortalte begeistret om noe av alt det Trysil har fått til og driver med. Sjølsagt startet han innlegget sitt med Hei-sangen. På ordførerens skryteliste sto:

• Utbygging av fibernett til alle fastboende som vil ha
  • Læreplassgarantien som vi er alene om
  • Ny reiselivsstrategi som er på trappene
  • Fornybar energi fra fjernvarmeanlegget til Raskiftet vindkraftpark
  • Scandinavian Mountains Airport som åpner i desember 2019
  • Fulufjellet nasjonalpark
  • Arbeidet med å få laksen tilbake til Trysilvassdraget
  • ÅTE-samarbeidet som går ut på å fordele ulike tjenester mellom Åmot, Trysil og Engerdal
  • Sentrumsplanen som skal gjøre Trysil sentrum mer attraktivt også for turistene
  • Og Trysil kommuneskoger KF som bidrar til at kommunen kan bruke penger på for eksempel bredbånd, landbruksfond, større kraftfond og ny barnehage i Jordet

Ungdomsrådet

Dagens hovedtema var velferdsteknologi der Trysil ligger langt framme. Men før kommunalsjef for helse og omsorg Trygve Øverby, enhetsleder for enhet for hjemmetjenester Britt Støa og prosjektleder Randi Hemstad slapp til, fikk ungdomsrådets leder Levi Bråten Bjørseth noen minutter til å fortelle om aktive, engasjerte og dyktige Trysil ungdomsråd.

- Vi 240 hos Fylkesmannen i Innlandet skal være en av kreftene som løfter Innlandet. Det blir vi inspirert til når vi hører slike som dere, Erik og Levi. Vi ønsker å være en medspiller på gode prosjekter. Jeg kjenner alle prosjektene her jeg - og mye av Trysil kommunes historie som er en fantastisk reise i samfunnsbygging. Jeg ser fram til dagen, sa Knut Storberget.

Medisinsk senter

Om ordføreren var stolt, var ikke kommunalsjefen mindre stolt da han kunne fortelle at Trysil har et fullverdig medisinsk senter.

- Her har vi legesenter, legevakt med full dekning året rundt, laboratorium, røntgen, legevaktsformidling 24:7. Vi har også sykehjem, dagsenter, bofellesskap og operasjonsbase for hjemmetjenester, sa Trygve Øverby da han innledet om teknologi og organisasjon i sektoren.

Deretter fortalte Britt Støa om historikken og resultatene Trysil så langt har oppnådd med velferdsteknologien fra den spede starten i 2012. I 2014 fikk vi som første kommune i Norge digitale trygghetsalarmer som også ga oss muligheten for digitalt tilsyn, døralarmer, fallalarmer og røykvarslere.

Vegen videre

Randi Hemstad ga konkrete eksempler på og viste fram velferdsteknologiske hjelpemidler og fortalte om flere ting som er i ferd med å innføres eller vurderes:

• Alle trygghetsalarmer byttes ut og går ikke lenger til et alarmmottak i Kristiansand, men direkte til våre egne ansatte i hjemmetjenesten
  • Mobil sikkerhetsalarm på alle ansatte i tjenestene
  • Elektronisk medisinering
  • Kollegavarsling blant ansatte på boliger
  • Pasientvarslingsanlegg på sykehjem
  • Digitalt tilsyn som varsler når brukerne går inn og ut av senga eller rommet

Stavtaket foran

Trygve Øverby slo fast: Det er fra provinsen alt nytt kommer. Trysil er akkurat stor nok og akkurat liten nok til å være et laboratorium for innovasjon.

Assisterende fylkesmann Sigurd Tremoen syntes velferdsteknologi var utrolig spennende tema.

- Det er interessant at dere valgte å presentere akkurat det for oss. Jeg har ikke sett visjonen deres før - stavtaket foran. Men det er dere virkelig på dette området og sikkert på andre også, sa han.

Inspirert

Fylkesmann Knut Storberget takket for dagen i Trysil slik:

- Tusen takk, dette har vært veldig inspirerende! Dere har vært veldig flinke til å presentere Trysil, og vi har notert ivrig. Fylkesmannen i Innlandet vil bli sett på som en medspiller. Jeg blir glad når jeg ser at vi har deltatt i stor grad i velferdsteknologisatsinga dere. Og det er godt å høre at det er nyttig. Det blir spennende framover når vi sammen kan yte mer velferd for mindre.

Og han fortsatte:

- Det viktigste med kommuneturneen vi er på, er å møte folk. Vi vet vi har mange gode, faglige ressurser der ute. I Trysil har dere et veldig høyt fagnivå etter min mening. Jeg må også takke alle partipolitikerne for innsatsen dere gjør hver dag. Og så var det så inspirerende å høre Levi fortelle om ungdom som engasjerer seg. Og enda mer fantastisk var det å se den første som kom til verden som innlending, Dominic. Tusen takk for mottakelsen!

Bildeglimt fra Fylkesmannens besøk i Trysil

Sist oppdatert: 14.01.2019 12:40:19