Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
Nyheter

Er du en enøyd banditt?

Et billys lyser opp i natten på den ene siden av vegbanen som er svært mørk og markert med hvite midtstriper

​Slik kan en enøyd banditt oppfattes for møtende.

Copyright: Colourbox.com/Tryg Forsikring

 

​​Hele sju av ti har opplevd å bli villedet av biler som mangler det ene frontlyset.

Undersøkelsen er gjort av Tryg Forsikring som synes det er alarmerende at så mange som sju av ti har blitt villedet i varierende grad. - Det er å utsette fotgjengere og møtende biler for stor fare, sier pressetalsmann Toralf Rutledal i Tryg Forsikring. 

Smale veger

- Som møtende bilfører blir du lurt til å tro at det er en moped eller motorsykkel du ser i motgående kjørefelt. Det kan føre til feilberegning av hvor mye plass du trenger for å passere, noe som vi vet er en deprimerende vanlig årsak til ulykker. Spesielt gjelder dette på smale veger, sier Rutledal. Verst er det i Hedmark og Oppland der hele 91 prosent har oppgitt å ha blitt narret av defekt lyspære på møtende bil. 

Utsatte fotgjengere

Fotgjengere er ifølge Tryg spesielt utsatt når det mangler lys på bilen. Det kanskje mest kritiske ved å kjøre med bare ett frontlys er at sikten fremover i veibanen blir vesentlig redusert. Dermed oppdager du gjerne fotgjengere i veibanen for sent til å kunne reagere, i hvert fall hvis fotgjengerne ikke har refleks. 

Sjekk dine billys

- Nå som vi går en stadig mørkere tid i møte utover høsten, er det svært viktig at bilførere bruker fem sekunder ekstra for å sjekke om bilen har de forskriftsmessige lysene. Det inkluderer baklys og blinklys også, sier Toralf Rutledal. Han legger til at det er forbudt å kjøre uten skikkelig lys, og om du stoppes i kontroll er bøtesatsen satt opp til 2 000 kroner. Om ikke dette svir nok, så risikerer bilister å få redusert erstatning om manglende lys er skyld i en ulykke. Slike ulykker skjer dessverre flere ganger i høst- og vinterhalvåret.
 
Sist oppdatert: 19.03.2015 15:23:41