Energisparing på hytta

Lys brun trehytte med beige karmer og snø og istapper på taket

​Smart å tenke energisparing også på hytta.

​​Mange bruker hytta si jevnlig hele året og ønsker gjerne like god komfort på den som i egen bolig. Gjennom enkle tiltak kan man spare energi også på hytta.

Energirådgiver Benoit Dugers i Energiråd Innlandet oppfordrer hytteeiere til å tenke energisparetiltak på lik linje med en vanlig bolig.

Enkle energitiltak

• Bruk sparedusj om du har dusj på hytta
  • Ikke la lyset stå på når du er ikke i rommet. Skift til sparepærer
  • Bytt ut gamle hvitevarer. Husk å kjøpe energiklasse A+ eller bedre
  • Bytt ut gamle panelovner. De nye bruker mye mindre strøm
  • Ikke ha varme på når dere ikke er der i lengre perioder (steng vannet).
    Det finnes rimelige løsninger som gjør at du kan ringe hytta varm før du skal dit neste gang, det vil si at du kan skru på varmen ved å ringe eller sende sms før du reiser.

Større energitiltak

• Installer varmestyringssystem (opp til 4 000 kroner fra Enova i tilskudd) og ta kontroll over energibruken din.
  • Installer varmegjenvinning av gråvann (opp til 2 500 kroner fra Enova i tilskudd). Husk at varme kan brukes om igjen, så ikke la den gå til kråkene.
  • Skift vinduer og dører om disse er for gamle. Dette øker komforten. Bytt til 3-lags lavenergivinduer. Hvis du skal rehabilitere hytta, bør vinduene plasseres slik at du kan utnytte så mye naturlig lys som mulig (gratis varme og lys). Plasser belysningen smart der hvor du har mest behov for det.
  • Etterisoler tak. Det mest energieffektive og lønnsomme tiltaket er når du etterisolerer. Det er selvfølgelig også lurt å etterisolere gulv og vegger.
  • Bytt gamle varmekilder. Hvis du eier en gamle ovn, kan en ny, rentbrennende ovn være aktuelt. De er mer energieffektive enn gamle peiser og vedovner, og bedre for miljøet (mindre utslipp av svevestøv til atmosfæren).

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:24:03