Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
Nyheter

Takk, dronning Sonja, for et fantastisk besøk!

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 31.08.2017 19:00:00
Dronning Sonja ankommer Fladhagenparken

​Rundt 2 000 møtte opp for å hylle dronning Sonja da hun besøkte Trysil for første gang på 21 år. 31. august 2017 kom hun for å motta Trysil-Knutprisen.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

En rørt dronning Sonja takket varmt for den store æren tryslingene viste henne ved å gi henne Trysil-Knutprisen.

- Det er utrolig å få bli nummer ti i en så lang rekke av fantastiske herrer som har utført den ene bragden etter den andre. Jeg er mektig stolt over å være første kvinne som får prisen, og jeg håper det kommer veldig mange etter meg, sa dronning Sonja i takketalen sin.

Stolt forbilde

Hun føler seg heldig som får være et forbilde for så mange. Hun er stolt av det, selv om hun føler det som et stort og krevende ansvar. Og det kan vi love, etter denne siste augustdagen i Trysil, har hun blitt et forbilde for enda flere, ikke minst de unge tryslingene som fikk møte henne på nært hold og til og med snakke med henne.

Mye folk

Alle skolene og barnehagene i kommunen møtte opp med flagg. Ifølge kommunalsjef Roar Vingelsgaard var det ikke mindre enn 800 barn og unge i Fladhagenparken. Og med alle voksne i tillegg var det nok rundt 2 000 feststemte entusiaster som kom til sentrum for å hylle dronningen vår denne dagen. Tusen takk til alle dere for den flotte rammen dere laget rundt arrangementet!

Programlederen

Ole Martin Norderhaug i priskomiteen var programleder. Han inntok scenen etter at Trysil Mandskor hadde sunget Der østved grensefjellets side som bare mannskoret kan gjøre det. Programlederen åpnet med Sven Morens gode beskrivelse av Trysil i hine, hårde tider og forklarte bakgrunnen for Trysil-Knutprisen.  

Verdier

- Vi vil forvalte arven etter Trysil-Knut ved å hedre folk i Norge som har gjort de store bragdene - med styrke, mot og engasjement. Vi vil løfte fram idealer for norsk ungdom, de som viser veg og som inspirerer andre til å tørre, ville og kunne. Da var det ikke mulig å finne en mer verdig vinner enn dronningen, sa han.

Fiolinist

Den anerkjente fiolinisten Atle Sponberg har solide røtter i Trysil og syntes det var en ære å bli bedt om å spille for dronningen, og det i Trysil som han elsker overalt på jord, som han sa. Med seg hadde han Frode Haltli fra Våler. De spilte et forrykende potpurri som sikkert varte i ti minutter som han sa før de begynte. Men det føltes som to, vi ville gjerne hørt mer!

Potpurriet

Og det ville nok både barnehageunger, sykehjemsbeboere og andre publikummere som de var bortom og sjarmerte underveis også. De eminente musikerne begynte med en av de eldste tangoene i verden; El Choclo. Den var så smektende at selv Trysil-Knut måtte ta noen dansetrinn ved sceneinngangen. De fortsatte med Seterjentens søndag og avsluttet med Montis Czardas.

Drømmer

Prisutdeler fylkesmann Sigbjørn Johnsen snakket om drømmer. Sjøl drømte han om å bli like god som Hallgeir Brenden. Og han hadde vært kjærest på en stol og visste hvor mye mot og stahet det krevde å vinne svigerforeldrenes tillit. Men lite var det mot det dronning Sonja måtte gjennom for å nå sin drøm - å få den hun elsket.

Dristighet

- Dronningen har tråkket løypa i løs snø og ukjent terreng, gått den opp for andre. Hun har vist dristighet, mot og styrke og beholdt integritet og sjølstendighet. Kongeparets forhold er preget av tillit, fellesskap og raushet. La oss møte mennesker med samme likeverd og rettferdighet som kongeparet møter folket sitt på, og takke for at vi er født og lever her der drømmene kan bli virkelighet, sa han.

Verdig vinner

- Alder handler ikke om år. Det er en tilstand i hjerte og sinn. Også her går dronningen foran og viser veg. Derfor er det er en stor glede og ære for meg å overrekke Trysil-Knutprisen til den verdige vinneren, sa fylkesmannen. Og da var det tid for Rune Mobæks trompetfanfare.

Trysil-Knut

Etter at dronningen hadde takket for prisen, kom Trysil-Knut i Einar Hyllvangs skikkelse på scenen. Han var også full av lovord: - Dronningen har brutt så mange barrierer. Hun står hele dager i Holmenkollen og fryser, men klapper like entusiastisk. Hun vandrer i fjell, høyt opp og langt ned. Hun tør å utfordre egne interesser og grenser og bli kunstner. Hun kjempet for kjærligheten og lyktes. Det gjør dronningen med alt hun prøver på. Hvis dronningen vil være med meg opp på noen av våre fjelltopper, sommer eller vinter, når det måtte passe, må hun bare si fra. Hjertelig velkommen tilbake!

Dronningsang

Trysil Mandskor avsluttet festen i Fladhagenparken med Per Jon Stengrundets sang Dronning Sonja og Trysil-Knut, til melodien Fanevagt selvsagt. Der slo de fast at det er helt utrolig og stort for hele Trysil, ja en drøm at dronning Sonja kom til oss denne dagen. (Du finner hele sangteksten til høyre).

Damekor

Etter å ha spasert til Trysil hotell ble dronningen og hennes følge møtt av vakker damekorsang. Under Girstakken sang Ove Røsbaks Så lengi du kjem att. Og inne på hotellet sto fire, unge, kunstneriske tryslinger med hvert sitt kunstverk de skulle vise fram til den kunstinteresserte dronningen. De var forberedt på at hun kom til å snakke til dem, men at hun skulle prate så lenge og være så interessert, det overrasket nok.

Kriger

Jørgen Kjellaas Bryn (15) fortalte som sitt store verk Kriger som han laget til UKM. Hva er UKM, spurte dronningen og Jørgen og ordføreren forklarte. Hun syntes både UKM-opplegget og Jørgens bilde var kjempeflott og lurte på om han skulle fortsette på kunstnervegen. Ja, noe i den retning. Han vil bli arkitekt, og det syntes dronningen var en lur idé.

Aviskjole

Eline Gundersen Ås (19) hadde laget en 1940-talls kjole av aviser i en skoleoppgave inspirert av Kongens nei. Har du sydd? spurte dronningen. Nei, festet med nåler, forklarte Eline. Det må ha vært vanskelig å få til, mente dronningen og studerte kjolen nøye. At Eline har lyst til å fortsette på en kreativ veg, syntes dronningen var flott.

Anatomi

Amalie Ørbak (18) hadde laget en kulltegning av ei ung kvinne i en skoleoppgave om anatomi og menneskekroppen. - Det er meget hyggelig å få hilse på deg, sa hun til dronningen som blidt svarte: - Likeså. På dronningens spørsmål om hun hadde tenkt å fortsette med kunsten, svarte Amalie at hun vil bli formgivningslærer. - Så fint, det er det mange som trenger, sa dronningen.

Katt

Hanna Nordnes Bækken (12) hadde tegnet et krittbilde av en katt med et noe særegent uttrykk. Dronningen spurte om hun hadde en pus selv med den fargen. Ja, pus har Hanna, men det var den forrige katten de hadde som var litt sånn i fargen. - Er pusen du har tegnet fornøyd eller misfornøyd, undret dronningen. - Begge deler, svarte kunstneren. - Ja, hvis pus måtte sitte stille mens du tegnet den, er det ikke så rart. Det er ikke så lett, sa dronningen.

Det største

Dronning Sonja spurte om det var på kulturskolen de gikk for å utvikle de kunstneriske evnene sine. Da hun fikk høre at dette er et fag på videregående skole også, syntes hun det var kjempefint.

- Kan vi få ta et gruppebilde med deg? spurte Amalia da hun skjønte at stunden med dronningen var over. - Selvfølgelig, svarte dronningen. Og de fire kunstnerne var ikke i tvil etterpå - dette var det største øyeblikket i livene deres så langt!

Lunsj

Så gikk dronningen for å spise lunsj på Flæsk & Humle. Der ble hun og de andre gjestene ønsket velkommen av ordfører Erik Sletten.

- Den kongelige og historiske forbindelsen til Trysil fikk sterkt fokus gjennom filmen Kongens nei, og vi fikk førpremiere her i bygda for snart ett år sia. Trysil var i 1940 rett sted for et tydelig nei. I dag er vi rett sted for et ja - takk for at dronningen ville komme hit og ta imot Trysil-Knutprisen, sa han blant annet.

Gjestene

Rundt bordet satt i tillegg til dronningen og hennes følge, ordføreren, tryslingene Nibal Asaad Solibi, Saron Seni Abraha, Nora Simone Sande, Nora Ahlqvist, Marit Bentzen og Eli Beate Sæther, varaordfører Knut Løken, Aps gruppeleder Randi Sætre, fylkesmannen og resten av priskomiteen - Sylvia Brustad, Ole Martin Norderhaug, Svein Skarpmo og Bo Halvardsson, Torbjørn Amdal fra Trysilfjell Utmarkslag som betaler for Trysil-Knutstatuetten, fjorårets prisvinner Erling Neby, fiolinist Atle Sponberg og Gudrun Sanaker Lohne fra Destinasjon Trysil.

Menyen  

På menyen sto elg innerlår med tyttebær og timiansky, saltbakte gulrøtter og potetfondant med perlende tyttebær fra Røros Bryggeri til. Da den var vel fortært, kom bunadskledte Karl Martinus Johnsen Melleby (11) og hans mor og gledet taffelet med Einar Skjæraasens Hymne, eller Himlen blåner for vårt øye om du vil. Karl Martinus sang til sin mors trøorgel-akkompagnement. Det var rett og slett rørende vakkert! Så kom desserten på bordet - Crème Brûlée med multer og kaffe.

Litt lenger

Da dronningen satte seg inn i bilen igjen med kurs for Oslo, var klokka nesten ti på tre. Oppholdet hennes hadde vart nesten 20 minutter lenger enn planlagt. Det var nok fordi hun er så interessert i så mye og liker å snakke med folk, tenk bare på hvor god tid hun tok seg med kunstungdommene. Og praten hadde gått lett under lunsjen også, forstår vi.

Ungdomsrådet

Leder i ungdomsrådet Nora Simone Sande var så heldig å få sitte ved siden av dronningen og kan fortelle at dronningen var oppriktig interessert i alt Nora snakket om; ungdomsrådet som er så heldige å ha talerett i kommunestyret og også blir hørt, blant annet om leksehjelp på ungdomsskolen og flere helsesøstre, om Get Out Trysil, om UKM, om Trysilfjellet der barn og unge har gratis heiskort og billig skiutleie, om oppussinga av SFO og sentrumsskolene.

- Dronningen var godt forberedt og lett å snakke med. Hun pushet også på ordføreren og sa at det er viktig at politikerne lytter til ungdommen. Det var en stor opplevelse å få møte henne, sier Nora.

Scenen (1)To av vaktenePå veg til FladhagenparkenSkolebarnBarnehagen kommerBarnehagebarnFolk venterFrammøtteSykehjemsbeboere med ansatteSkolebarn 2Jordet skole (2)Dronningen kommer (1)Dronningen kommerDronning Sonja ankommer FladhagenparkenDronningen med følgeDronning SonjaDronningen hilser på de småDronning Sonja med fylkesmann Sigbjørn Johnsen og ordfører Erik SlettenTrysil Mandskor med dirigentDronningen i FlathagenparkenProgramleder Ole Martin NorderhaugAtle Sponberg spiller blant publikumDronningen i Flathagenparken 2Dronning Sonja mottar Trysil-Knut prisenDronningen med Trysil-Knut prisenDronningen med Trysil-Knut prisen 2Trysil-Knut (2)Dronningen ankommer Trysil hotellUnder Girstakken synger for Dronningen (3)Under GirstakkenDronning Sonja, Amalie Ørbak, Eline Gundersen Ås og Jørgen Kjellaas BrynMenyenDronning Sonja, Saron Seni Abraha og Nora Simone SandeServitøreneVeronika Johnsen og Karl Martinius Johnsen MellsbyDronningen vinker farvel
Sist oppdatert: 01.09.2017 08:24:57