Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
Nyheter

Digital prøving av ekteskap

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 13.06.2018 13:16:29
Utveksling av gifteringer

​Skatteetaten må sjekke om vordende brudepar oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap, såkalt prøving av ekteskapsvilkår. Nå kan man søke om prøving av ekteskap digitalt.

​Planlegger dere bryllup? Nå kan dere søke Skatteetaten om prøving av ekteskapsvilkår digitalt.

​Skatteetaten må sjekke alle vordende brudepar i forhold til om de oppfyller vilkårene for ekteskap. Skatteetaten har sendt ut denne informasjonen:

Digital søknad

Logg inn på skatteetaten.no og oppgi en del opplysninger. Behandlingstiden kan være inntil tre uker dersom det er behov for manuell oppfølging. Så vær ute i god tid, men likevel ikke mer enn fire måneder før bryllupet skal stå. En prøvingsattest er kun gyldig i fire måneder fordi opplysningene dere oppgir må være ferske.

Erklæringer

Begge kommende ektefeller må fylle ut hver sin egenerklæring, og forloverne fyller ut forlovererklæring. Noen må fylle ut litt mer: Har du for eksempel vært gift før, vil det i noen tilfelle være behov for å legge ved en erklæring om skifte. Ønsker du å endre navn, må du fylle ut en melding om endring av navn. Alt kan fylles ut digitalt via Skatteetatens nettsider.

Prøvingsattest

Når saken er ferdig behandlet, får dere melding om å logge dere inn i Altinn for å laste ned prøvingsattesten som bekrefter at dere kan gifte dere. Prøvingsattesten kan dere velge om dere vil sende videre fra Altinn i en e-post til vigsler, eller skrive ut og ta med en kopi av. Gratulerer! Nå er dere klare for å inngå ekteskap!

Bryllup i utlandet?

I den første versjonen av denne digitale løsningen, håndterer Skatteetaten kun prøving av ekteskap etter norsk rett. Det betyr følgende for de av dere som planlegger bryllup i utlandet: 

  1. Ønsker dere å gifte dere på norsk ambassade eller sjømannskirke i utlandet? Da gifter dere dere fremdeles etter norsk rett, og kan benytte vår digitale løsning for prøving av ekteskap. Dere går frem på samme måte som når dere gifter dere i Norge. Oppfyller dere kravene for å inngå ekteskap, mottar dere også her en prøvingsattest digitalt. Denne må dere videresende, eller skrive ut og ta med dere, sammen med passet, til ambassaden eller sjømannskirken dere skal gifte dere i. 
  2. Ønsker å gifte dere etter utenlandsk rett? Hvis dere planlegger å gifte dere etter utenlandsk rett i 2018, og ønsker å prøve ekteskapsvilkårene dine i sommer, så kan dere dessverre ikke bruke vår nye innloggingstjeneste, men må søke på ordinær måte på papir. Vi venter at også denne tjenestene vil bli tilgjengelig digitalt i løpet av høsten 2018.

Ønsker dere mer informasjon om hva som kreves for å gifte seg, se Skatteetatens nettsider. 

 

Lenke til søknad om prøvingsattest og informasjon om borgerlig vielse i Trysil finner du til høyre.

Sist oppdatert: 13.06.2018 13:27:46